52 de saptamani pentru debarasare

Schimbarile mari se fac cu pasi marunti si perseverenta

Inceput de 2016

E inceputul noului an, prima saptamana completa din an, asa ca nimic nu e mai potrivit decat sa incepem schimbari mari in pasi mici.

Prea multe lucruri

Va mai spuneam in cateva ocazii (ultima data in aceasta postare) ca am prea multe lucruri, mai mult sau mai putin utile, dar de multe din ele vreau sa scap.

In realitate cred ca folosc cam 20-30% din ele. Sa zicem ca sezonier mai folosesc pana la 50% dar mai multe cu siguranta nu folosesc. Acesta e motivul pentru care dupa 3 reprize de Debarasare anul acesta vreau sa debarasez saptamanal o anumita zona/arie si sa dau valoare lucrurilor care pentru mine sunt inutile.

Cum le dau valoare?

Unele le voi darui, altele imprumuta, altele vinde si cateva din ele le voi reinventa. Pentru cele de care nu reusesc sa ma despart din motive financiare voi crea un mod de pastrare.

Care sunt cei 52 de pasi pentru 52 de saptamani?

Saptamana 1: Sortam pantofii

Saptamana 2: Sortam hainele Soarelui

Saptamana 3: Sortam hainele Curcubeului

Saptamana 4: Sortam hainele sotului

Saptamana 5: Sortam hainele de lucru pe afara

Saptamana 6: Sortam hainele mele

Saptamana 7: Sortez solutie de curatenie

Saptamana 8: Sortez in bucatarie

Saptamana 9: Sortez in camara

Saptamanile 10-13: Sortam jucariile

Saptamanile 13-27: Sortam cutiile depozitate

Saptamanile 28-30: Sortam acte

Saptamanile 31-40: Sortam si debarasam beci, terasa, curtea si gradina

Saptamanile 41-50: Scanez si arunc hartii cu notite/retete

Saptamana 51: Sortez hainele fetelor

Saptamana 52: Sortez hainele noastre

Probabil ati observat ca in primele saptamani voi sorta hainele, renuntand la o parte din ele. Totusi sunt sigura ca multe din ele vor trece de sortare si in continuare imi vor umple inutil dressingul, asa ca in ultimele 2 saptamani ale acestui an recent inceput voi relua sortarea lor.

Mai in detaliu sortarea in primele saptamani va fi dupa cum am scris si intr-o postare mai veche Debarasarea. Mai exact zilnic 15 min am sa debarasez din lucruri.

Susa foto: Home Storage Solutions Tot pe acest site gasiti multe articole interesante. Va invit sa incepeti cu acest articol despre Debarasare

Susa foto: Home Storage Solutions
Tot pe acest site gasiti multe articole interesante. Va invit sa incepeti cu acest articol despre Debarasare

Pentru debarasare am nevoie de:

  • timer (il setam pe 15 min) + cutii (De daruit + De imprumutat + De inapoiat + De vandut + De pastrat + De transformat + Amintiri)

 

Cutiile sunt organizate astfel (voi puteti opta pentru propriile categorii de cutii)

  1. In cutia De daruit voi pune lucrurile care vreau sa le dau celor care ar avea nevoie de acele lucruri
  2. In cutia De imprumutat voi pune lucrurile pe care s-ar putea sa le mai folosesc, dar momentan altii ar avea nevoie de ele
  3. In cutia De inapoiat  voi pune lucrurile care trebuie sa le dau inapoi celor care mi le-au imprumutat
  4. Lucrurile din cutia De vandut le voi fotografia si voi posta anunturi de vanzare
  5. In cutia De pastrat voi pune lucrurile care nu stiu daca sa le pastrez sau nu. Daca pana la finalul anului nu le-am cautat sau simtit lipsa atunci cutia va intra in una din celalalte categorii.
  6. In cutia De transformat voi pune obiectele la care vreau sa le dau o noua viata, sa le reinventez
  7. In cutia cu Amintiri voi pastra lucrurile care au o deosebita valoare sentimentala. Pentru ele ulterior voi crea un mod potrivit de pastrare

Pentru sortarea hainelor de la sfarsit de an voi aplica doua metode pentru a vedea daca o haina imi este utila sau nu:

  1. Acum la inceput de an pe cele care sunt pe umerase le voi intoarce invers umerasele decat obisnuiesc sa le asez la loc, iar la cele care se impatura le voi lipi pe interior o bulinuta pe care voi avea grija sa o indepartez cand o voi utiliza prima data. Hainele care sunt cu umerasul in aceeasi pozitie in care le-am asezat la inceputul anului si cele care au inca bulina lipita la sfarsitul anului le voi darui, vinde sau aunca, dupa caz.
  2. Daca intr-o zi unul din noi va refuza sa ia o anumita haina din motive mai mult sau mai putin obiecte, acea haina va fi pusa la indemana si va fi considerata o varianta potrivita in urmatoarele ocazii similare. Daca va fi refuzata din nou de inca 2 ori va fi pusa in una din cutiile amintite mai sus. Exemplu concret: o camasa o iau pe mine si nu mi se pare ca e potrivita, o pun la indemana. In urmatoarea ocazie cand o camasa este tinuta potrivita devine prima varianta. Daca din nou ma nemultumeste o repun la indemana. Daca si a treia oara se intampla la fel inseamna ca nu e pe gustul meu si renunt la ea.
  3. O anumita imbracaminte o port si ma incomodeaza, ma strange, mi-e larga, fetelor le devine mica, respectiva haina o voi pune intr-un cos de rufe murdare special pentru aceasta categorie. De ce? pentru ca uneori, dupa ce le spal, uit ca aceea m-a strans sau i-am ramas mica fetitei si o reasez la loc. Asa imediat dupa ce le voi spala si usca le pun in una din cutiile mai sus mentionate.
  4. Pentru fiecare haina cumparata voi renunta la una-doua. existente

Voi ce metoda aplicati cand sortati hainele?

Daca ti-a placut articolul nu uita sa il dai mai departe

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
O recomandare: Mai putin pe Facebook

If we don't discipline ourselves, the world will do it for us. William Feather I can accept failure, everyone fails...

Close