Dublu/Triplu test și amniocenteza
În urmă cu foarte mulți ani, vreo 12 scriam despre acestea 3. Am căutat postarea și nu am găsit -o, așa că azi, în speranța să fiu de ajutor unei mămici de pe un grup local, am început să scriu.
La prima sarcină, la recomandarea medicului am făcut atât dublu cât și triplu testul. Nu au ieșit rezultate foarte bune, era cam 1:400, dar Dr mea a zis că atâta timp cât ecografic nu se vede nimic suspicios nu vede rostul unei amniocenteze. Aveam 26 de ani. Nu am făcut amniocenteza, dar dorința de a înțelege m-a făcut să studiez subiectul. Norocul meu a venit de la o fostă colegă de clasă, care a avut rezultatele foarte rele și a ajuns la geneticieni care i-au explicat în detaliu tot. De la ea am primit o mare parte din informațiile care vi le voi prezenta.
La următoarele 2 sarcini am decis că nu voi mai face dublu și triplu testul, dar voi face ecografiile specifice testelor. Motivul a fost subiectiv. Nu doream să renunț la copil chiar dacă s-ar fi dovedit că este o problemă. Probabil vă veți întreba de ce am făcut atunci ecografiile?! Este simplu: ca toate ecografiile făcute în sarcină doream să știu dacă este o problemă cu bebelușul pentru a-l putea ajuta, iar ecografiile sunt o investigație de diagnostic, nu statistic cum sunt testele dublu și triplu test.
Dacă ai ajuns pe acest blog special pentru a căuta acest subiect, înseamnă că ai frământări. Frământările pe care le trăiești datorită rezultatelor sunt normale. Îmi pare rău că ai parte de ele.
Eu nu am să îți fac nicio recomandare însă am să încerc să îți explic puțin cele 2 teste, dublu test și triplu test pentru a le putea înțelege și lua o decizie asumată.
Dublu și triplu test sunt teste statistice. În timp făcând această investigație combinată (analiză de sânge și ecografie) au făcut o statistică și au ajuns la concluzia că între anumite valori probabilitatea de a avea un copil cu una dintre trisomii este mai mare sau mai mică. De exemplu dacă rezultatul este 1 : 17 înseamnă că 1 copil din 17 la a cărei mamă sunt valorile respective se va naște cu trisomia respectivă. Doar că rezultatul nu spune dacă copilul respectiv este acel 1 bolnav sau unul din ceilalți 16 sănătoși, fiind doar un test statistic.
De aceea, în cazul în care rezultatele sunt cu risc mare se recomandă amniocenteza. Aceasta este o analiză de diagnostic cu acuratețe foarte mare, de 99,4%. Se prelevă o cantitate mică de lichid amniotic prin introducerea unui ac. Procedura se realizează sub supravegherea ecografică pentru a nu leza copilul și pentru riscuri minime. Fiind o procedură invazivă are și riscuri, însă este important să fie făcută în cazul în care părinții ar opta pentru oprirea sarcinii sau dacă își doresc să știe orice ar fi din timpul sarcinii, însă dacă părinții nu își doresc neapărat nici să știe din sarcină, nici să renunțe la copil nu este recomandat a se face. Dacă se optează să se facă este foarte important ca procedura să se facă într-un cabinet foarte curat, de către un medic care a efectuat cu succes astfel de proceduri și de a respecta recomandările medicului post intervenție.
Revenind la dublu și triplu test. Spuneam că este un test combinat. Medicul care urmărește sarcina face o ecografie ceva mai complexă în care urmărește unele detalii relevante pentru diagnosticarea uneia din trisomii. 2 detalii cu foarte mare importanță sunt prezența osului nazal și grosimea pliului nucal care nu trebuie să depășească o anumită valoare. De obicei dacă ecografic acestea sunt în regulă probabilitatea unui copil bolnav este minimă. În această statistică vârstă mamei are un efect foarte puternic deși nu toate mamele mai în vârstă de 35 de ani nasc copii bolnavi, așa cum nici o mamă tânără nu are garanția că va naște un copil sănătos.
Sper să mă fi făcut înțeleasă și să iei cea mai potrivită decizie pentru voi!
Leave a Reply