Varza murata
Se iau capatani sanatoase de varza de toamna, cat mai indesata cu forma plata.
Se poate pune sub forma de capatani sau jiluita sau amestecata. Eu am optat pentru amestecata, capatanile mai mici si mai subtiri in frunza le-am lasat intregi iar celalalte sotul le-a jiluit, dupa ce toate au fost curatate. La cele intregi am scobit afara cotorul si am umplut locul cu sare dura neiodata, iar cea taiata am amestecat-o cu sare, boabe de piper, hrean, mar gutui, foi de dafin, boabe de mustar, cimbru, marar (in afara de sare toate sunt optionale). Le-am pus pe toate in vasul de plastic (galeata cu capac, butoi) in care vor sta pe iarna in bucatarie la caldura pana maine. Maine am sa verific cata zeama au lasat, daca acopera varza e suficienta, daca nu am sa mai adaug saramura. Dupa vorba din popior am adaugat si un cururuz de porumb in galeata. In galeata are sa puna sotul niste scandurele care sa acopere varza pe toata suprafata si o piatra penstru greutate, pentru a apasa varza.
Se poate pune sub forma de capatani sau jiluita sau amestecata. Eu am optat pentru amestecata, capatanile mai mici si mai subtiri in frunza le-am lasat intregi iar celalalte sotul le-a jiluit, dupa ce toate au fost curatate. La cele intregi am scobit afara cotorul si am umplut locul cu sare dura neiodata, iar cea taiata am amestecat-o cu sare, boabe de piper, hrean, mar gutui, foi de dafin, boabe de mustar, cimbru, marar (in afara de sare toate sunt optionale). Le-am pus pe toate in vasul de plastic (galeata cu capac, butoi) in care vor sta pe iarna in bucatarie la caldura pana maine. Maine am sa verific cata zeama au lasat, daca acopera varza e suficienta, daca nu am sa mai adaug saramura. Dupa vorba din popior am adaugat si un cururuz de porumb in galeata. In galeata are sa puna sotul niste scandurele care sa acopere varza pe toata suprafata si o piatra penstru greutate, pentru a apasa varza.
Varza acra e un deliciu, cosumata ca atare, sau cu putin ulei ca si acritura, calita ca si garnitura langa carne, sau la toros (pomana porcului in zona noastra), in placinte … este “poftita” de multe gravidute si este usor de pregatit. Inainte de utilizare se clateste cu apa curata.
Leave a Reply