Despre imbracaminte, minimalism si buget

Sursa foto: noboizallowed.com

De ceva timp am auzit pentru prima data de Wardrobe Capsule, adica garderoba capsula, pe Economisim.info. Pentru cei care nu stiu ce e asta, in linii mari: Garderoba care cu un numar restrans de piese pentru fiecare sezon se pot creea combinatii multe, variate, potrivite diferitelor ocazii, atat pentru tinute de zi cu zi cat si pentu tinute speciale. M-a fascinat idee din mai multe motive:

  1. Fara sa stiu incercasem sa fac asta prin pastrarea in garderoba a pieselor care se pot combina, insa mai am mult de lucrat la numarul pieselor;
  2. Economie de spatiu si reducerea la minim a timpului acordat ingrijirii articolelor vestimentare si alegerii vestimentatie;
  3. Economii financiare, deoarece cred ca atat timp cat avem un numar restrans de haine suntem mai atenti si mai grijulii cu ele, fata de cand stim ca alte zeci de piese ne asteapta sa le purtam, dar si pentru ca innoirea garderobei inseamna costul cu mai putine articole vestimentare.

Am constatat ca Principiul Pareto, adica regula de 80-20 de care am citit pentru prima data la Lorand Soares Szasz in articolul Castiga mai mult facand mai putin se aplica perfect si cad vine vorba de garderoba. Ideea e ca in general avem tendinta de a folosi doar cca 20% din articolele vestimentare, desi ne umplem garderobele de 5 ori mai mult. Asa am ajuns sa ma intreb de ce sa le tin atunci celalalte 70-80% din haine?! Oare nu ar fi mai eficient sa renuntam la surplus, oare nu asa ar fi mai economic?! Eu sunt convinsa ca da.

Desi sunt genul de persoana care se imbraca comod, fara a fi prea atenta daca e la moda sau nu, si pentru mine e mai important sa ma simt eu bine nu sa plac celorlalti, ma gandeam la vorba

prima impresie conteaza

Mai am foarte putin pana la revenirea in campul muncii si pentru ca am decis ca voi incepe ceva pe cont propriu si nu voi putea sta ”in umbra” ca pana acum cand eram o subalterna care primeste sarciniile de la sef direct, nu de la client, asa ca ma gandeam la o schimbare la capitolul vestimentatie si aspect fizic.

In buget va spusesem ca nu am buget pentru imbracaminte, in prima faza voi incerca sa folosesc ce am renuntand la articolele incomode, nepotrivite, care nu ma avantajeaza, urmand ca articolele care nu le pastrez sa incerc sa le vand sau sa le daruiesc. Am mai scris despre asta la inceputul anului, cand am scris de marea debarasare.

Asa ca am decis ca e timpul pentru o schimbare in garderoba … si nu doar a mea ci si a celorlalti membrii ai familiei. Am inceput cu junioara ca mi s-a parut cel mai usor, asta pentru ca inca ea nu are preferinte si pentru ca nu a trebuit sa renunt la multe pentru simplul motiv pentru care la varsta ei cresterile sunt semnificative si curand vor ramane mici hainutele, deci nu merita sa imi bat prea mult capul la ce renunt si la ce  nu.

Urmatoarea schimbare va fi in dulapul Soarelui care, desi nu vrea sa se imbrace cu orice, renunta greu la cele pe care nu le foloseste. Voi profita de orele cat va fi la gradi pentru a face singura aceasta operatiune.

Pentru sot schimbarea o voi face treptat si subtil pentru ca, desi nu mi se parea, el renunta si mai greu ca mine si Soarele nostru la un loc, am constatat asta de curand cand intr-o incercare de a sorta cu el impreuna m-am lovit de numeroase refuzuri repetate, chiar si la haine pe care le are de 4-5 ani si nu le-a purtat nici macar 5 minute.

Pe mine ma las la urma pentru ca vreau sa las in garderoba articolele care ma avantajeaza. Pentru aceasta am inceput sa caut informatii utile. Asa am dat peste cateva sfaturi

Pentru ca sunt scunda am aflat ca botinele pantofii trebuie sa fie cat mai inalti (asta nu ca nu as fi stiut-o, dar e mai greu pentru ca nu prea ma mai tin picioarele), dar mai ales sa fie in culoarea pantalonilor daca sunt luati la pantaloni. Talia inalta este potrivita atat pentru pantaloni cat si pentru fuste. Fustele/Rochiile nu trebuie sa fie pana la genunchi, este recomandat sa fie pana la fie pana la jumatatea coapsei fie pana la gamba.

Inca nu mi-am dat seama ce forma a corpului am, dar am gasit un articol foarte detaliat si bine exemplificat si am sa aflu in curant raspunsul la dilema mea Ce forma are corpul meu si ce haine ma avantajeaza?

Sursa foto divahair.ro

Pana cand termin cu garderoba celorlalti membrii ma documentez ce ma avantajeaza pe mine.

Daca aveti careva o astfel de garderoba as fi foarte incantata daca mi-ati oferi sfaturi, sugestii care sa ma ajute sa imi fac propria garderoba capsula.

Pozele nu imi apartin si am incercat sa dau link-ul corect, daca cumva am gresit va rog sa imi scrieti si voi modifica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: DOAR PENTRU MAMA

Dacă doriți să participați și voi la miercurea fără cuvinte trebuie să intrați pe blogul Naiv prin România și să...

Close