De ce ne concentram pe cheltuieli in loc sa ne concentram pe venituri?
Ne e clar ca pentru a economisi, veniturile trebuie sa fie mai mari ca si cheltuielile. La nevoie ne putem plia pe venituri, asa cum spunea si Iulia intr-un articol recent pe blogul ei, pe care il puteti citi aici.
MAI BINE MARIM VENITURILE DECAT SA SCADEM CHELTUIELILE
Totusi cred ca facem ceva gresit. Nu, nu ma refer la faptul ca nu economisim sau cat economisim ci ma refer la faptul ca in loc sa ne concentram pe veniturile care le avem ne concentram pe cheltuieli. Chiar si din punct de vedere pihologic nu e bine pentru ca ne concentram pe partea negativa (cheltuielile) in loc sa ne concentram pe partea pozitiva (veniturile). Cand te simti mai fericit? Cand primesti bani sau cand dai bani?
REDUCEREA BUGETULUI, UN CUTIT CU DOUA TAISURI
Meditam zilele astea la informatiile ascultate in ultima perioada (Fabrica de bani) si am ajuns sa ma intreb daca nu e gresita abordarea comuna. Mereu cand fac bugetul pornesc de la venituri si tot scad pana ajung la 0. Pentru ca uneori ajung la minus incep sa il bibilesc si sa mai reduc ici si colo bugetul la anumite categorii la care, cred ca, pot sa economisesc. La finalul lunii insa imi dau seama ca am taiat cam mult si ori ajung sa depasesc bugetul ori aman sau renunt la ceva la care nu ar trebui sa renunt. Si uite asa se formeaza un nisip miscator pe care greu imi pastrez echilibrul.
Propun acum un exercitiu de imaginatie: de cati bani ai avea nevoie pentru a te simti implinit financiar luna de luna? Si nu vreau sa iti spui nici mult, nici destul, nici suficient ci o suma concreta, poate fi 5.000 lei sau de ce nu 50.000 de lei, atat cat crezi ca ti-ai putea satisface toate nevoiele fara a te simti constrans.
DAR CE IMPORTANTA ARE CAT AS AVEA NEVOIE?
Are … mare … important e sa fie cuantificabila, sa fie o suma, sa poti verifica daca ai atins acel prag.
Acum dupa ce sti cat ai vrea sa castigi gandeste-te cat castigi in prezent si seteaza-ti un termen pana la care iti doresti sa atingi venitul-tinta. NU EXISTA OBIECTIVE NEREALISTE CI DOAR TERMENE LIMITA NEREALISTE, asa cum scriam acum o saptamana cand am scris despre obiective.
Ramane doar sa te gandesti cum ai putea sa castigi suma pe care ti-o doresti. Sa te gandesti la surse suplimentare de venit si sa nu te gandesti ca ”Pentru atatia bani nu merita sa ma trezesc dimineata”
Nu am sa scriu prea mult despre cum sa alegi sursele suplimentare de venit, dar va recomand sa cititi articolul Iuliei, foarte detaliat si bine documentat De unde pot proveni veniturile suplimentare?
NU NE CULCAM CERSETORI SI NE TREZIM PRINTI
Nu, nu vom putea castiga peste noapte multi bani, insa fara indoiala daca vom fi perseverenti, optimisti dar realististi, ambitiosi si organizati rezultatele vor aparea. Important e sa avem un obiectiv, o tinta, mai exact un venit-tinta pana la care sa nu ne oprim, iar dupa ce l-am atins sa tintim si mai sus.
Nici fara munca, dar daca vom tinti mai sus vom ajunge mai sus. Daca ne vom ambitiona sa continuam sa tintim tot mai sus vom ajunge la cote la care fara tinte nici macar nu vom visa. Vom urca pas cu pas treapta cu treapta pana la nivelul la care ne vom dori.
Stiu ca veti spune: Bine-bine dar muncesc de imi sar capacele si nu sunt recompensat pe masura! Inseamna ca nu ceri sau nu esti in locul potrivit! Inseamna ca ori nu iti cunosti valoarea ori nu sti sa ti-o ceri.
GATA CU SCUZELE, GATA CU ACUZELE, GATA CU ”NU M-AM NASCUT IN LOCUL POTRIVIT”
ASTEPTAM DE LA ALTII DECAT SA SCHIMBAM CEVA LA NOI
Mereu suntem victime, dezavantajati, ghinionisti cand realitatea e alta. DOAR noi suntem reponsabili de ceea ce traim.
Sursa foto: medicinacluj.ro
Leave a Reply