Ce sa mananci o luna cu 100 de lei de persoana

Una din marile preocupari a gospodinelor este ce sa gateasca. Cauta mereu ceva usor si rapid de facut, sa se incadreze intr-un buget cat mai redus, variat si pe gustul tuturor.

Dupa cum promiteam acum cateva luni a venit vremea sa scriu un meniu pe o luna care sa se incadreze in 300-400 lei. Am incercat sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare in proportiile date de nutritionisti. Cu toate astea sunt convinsa ca meniul, mai clasic-traditional nu va fi pe gustul tuturor.

Preturile sunt orientative si sunt alese dintr-un supermarket local preturile mici spre medii. Legumele care nu sunt de sezon le-am considerat conservate in casa (fie prin congelare, fie sub forma de muraturi), iar fructele facute gem/dulceata in casa.

Sursa foto: www.pexels.com

Sursa foto: www.pexels.com

Inainte de a trece la calculul pentru 4 persoane a meniului lunar va invit sa vedeti meniul propus.

Mic dejun: (fiecare fel de 2 ori pe luna)

  1. Paine cu unt si gem
  2. Sana cu o felie de paine
  3. Paine cu unt si gogosar
  4. Lapte cu cereale integrale
  5. Paine cu unt si ou
  6. Paine cu unt si cascaval
  7. Bruschete cu pasta de branza
  8. Paine cu unt si cas
  9. Paine cu unt si telemea
  10. Paine cu unt si pasta de ardei (ketcup)
  11. Ou fiert moale cu paine
  12. Paine in ou
  13. Biscuiti cu dulceata
  14. Paine cu pate
  15. Ochiuri

Pranz:

Ciorbe / Supe:

  1. Supa de pui cu fidea x 2 zile
  2. Supa de pui cu romburi
  3. Supa de pui cu galuste de gris x 2 zile
  4. Ciorba de peste x 3 zile
  5. Ciorba de perisoare
  6. Ciorba de ardei umpluti
  7. Ciorba taraneasca de vita
  8. Ciorba de limba
  9. Ciorba de fasole x 2 zile
  10. Supa de oua
  11. Ciorba de cartofi x 2 zile
  12. Supa de rosii
  13. Ciorba de varza x 2 zile
  14. Supa crema de legume
  15. Supa de visine
  16. Supa de chimen cu crutoane
  17. Supa pargalita x 2 zile
  18. Supa de pastai x 2 zile
  19. Supa de ceapa
  20. Supa crema de usturoi
Felul principal Nr.zile Garnitura Salata/Sos
Pulpe de pui la cuptor 1 Mazare sote
Tocanita de ciocanele de pui 1 Orez Castraveti murati
Papricas pe aripi de pui 1 Pastescoici/pene/tuburi
Snitel din piept de pui 1 Pastai cu rosii
Piept de pui la gratar 1 Cartofi si sfecla rosie la cuptor Mujdei de usturoi
Piept de pui umplut 1 Cartofi natur Sos alb
Escalop de pui 1 Piure de cartofi si ciuperci sote Varza dulce
Spate si gat de pui cu usturoi 1 Mamaliga
Macrou in crusta crocanta 1 Mamaliga Mujdei de usturoi
Macrou in saramura 1 Mamaliga Mujdei de usturoi
Macrou la cuptor 1 Legume asortate Mujdei de usturoi
Salata orientala 1
Paste cu ton 1
Ficat cu ceapa 1 Risotto Gogosari murati
Ficat prajit / in bacon 1 Piure de cartofi Varza
Sarmale 1
Spaghete bologneze 1
Chiftele la cuptor 1
Lasagna 1
Varza a laCluj 1
Tocanita de porc 1 Piure de cartofi Varza acra
Iahnie de fasole 1 Ceapa
Spanac cu ochiuri 1
Mazare uscata batuta 2
Cas pane 1 Cartofi piure Varza dulce
Spanac cu chiftele de legume 1
Mancare de cartofi 2 Sfecla rosie
Mancare de linte 1

Cina:

  1. Salata de cartofi x 2 zile
  2. Lasti cu varza x 2 zile
  3. Lasti cu branza
  4. Mamaliga cu branza si smantana x 2 zile
  5. Risotto x 2 zile
  6. Legume la cuptor x 2 zile
  7. Dovleac copt
  8. Dovleac fiert
  9. Pizza din ”resturi”
  10. Salata de orez
  11. Cartofi copti x 3 zile
  12. Spaghete cu legume  x 2 zile
  13. Fidea in lapte x 2 zile
  14. Gris in lapte x 2 zile
  15. Mamaliga cu lapte x 2 zile
  16. Orez in lapte x 2 zile
  17. Paste cu pesmet si nuca x 2 zile
  18. Cartofi umpluti cu ”resturi”

Resturi semnifica bucati de: legume, fripturi, branzeturi, oua fierte etc care nu se consuma si se depoziteaza la congelator pana la utilizare. Dupa cum scriam ieri este important sa nu risipim mancare.

Puii vor fi portionati astfel: Pulpe superioare/Ciocanele/Aripi/Pieptul de pui in sferturi/Spate+gat. Exceptand pieptul de pui restul portiilor vor fi baza pentru supele de pui, apoi se va gati, dupa caz, felul principal din ele.

Pestele va fi filetat. Fileurile vor fi gatite ca si fel principal, iar restul va fi baza ciorbelor de peste.

Ingrediente necesare tuturor felurilor de mancare, poate fi considerata ca lista de cumparaturi.

Denumire Cant PU PT
Mazare 1kg 2 2
Mazare uscata 2buc 2.5 5
Orez 1 kg 3 3
Morcovi 5kg 2 10
Telina 1buc 4 6
Patrunjel / Pastarnac radacina 0.5 kg 6 3
Gulie 2buc 2 4
Ceapa 2 kg 2 4
Varza dulce 4 kg 1.5 6
Usturoi 3buc 1 3
Faina de malai 1 kg 2 2
Faina de grau 1 kg 1.5 1.5
Cartofi 10 kg 1.4 9.8
Sfecla rosie 2 kg 2 4
Muraturi 3buc 1.5 4.5
Pesmet 1 kg 2 2
Ulei 2 l 3 6
Ton 2buc 3 6
Varza acra 2 kg 1.5 3
Paste 11buc 2 22
Pastai 1.5 kg 2 3
Ciuperci 1 kg 8 8
Smantana 1 kg 10 10
Lapte 8 l 4.5 36
Branza 1 kg 10 10
Compot de visine 1buc 1 1
Gris 0.3 kg 3 0.9
Taitei/Fidea 1buc 1.7 1.7
Ardei/Gogosari 7buc 2 2
Linte 0.5 kg 10 5
Patrunjel frunze 5buc 1 5
Bulion 1.5 l 1.5 2.25
Ficat 1 kg 8 8
Spanac 1 kg 2 2
Dovleac 2buc 2 4
Pui 2buc 8.5 25.5
Peste 2 kg 10 20
Carne tocata 1.5 kg 12 18
Carne de vita 0.2 kg 18 3.6
Carne de porc 0.3 kg 14 4.2
Limba de porc/vita 0.3 kg 10 3
Fasole boabe 0.8 kg 10 8
Oua 40buc 0.5 17.5
Cas 0.3kg 30 9
Dulceata 1buc 2 2
Unt 6buc 4 24
Cascaval 0.3 kg 30 9
Sana/Iaurt 2 l 5 10
Cereale integrale cu seminte si fructe uscate 2 kg 4 8
Miere, drojdie, condimente etc. 17
Paine 5 kg 3 15
TOTAL 399.45lei

Tu ce gatesti cu bani putini? Poti sa imi raspunzi printr-un comentariu sau pe Facebook folosind hastag-ul #gatesteieftin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply to Carmen Cancel reply

Read previous post:
Cum am “aruncat” banii la gunoi

Cum ajung să arunc banii la gunoi Când aud de bani aruncați la gunoi îmi aduc aminte de o scenă...

Close