Idei pentru a economisi în bucătărie

Ieri vă spuneam că azi am să vă fac un meniu ieftin pe o lună pentru o familie. Pentru că încă mai am mult de lucru la acel articol m-am gândit să îl amân 2 – 3 săptămâni. Până atunci sper că ideile următoare să vă fie de folos și să ajungeți să economisiți cât de mult în bucătărie. De asemenea așa protejăm și natura reducând la minim gunoiul.
Fie că gătești pentru o zi sau pentru mai multe zile o dată (ideal e pentru mai multe pentru a economisii și gaz/ curent) gătește număr potrivit de porții. De exemplu dacă familia e compusă din 4 persoane și gătești pentru 2 zile calculezi 2×4= 8 porții
Resturile de legume le poți pune când îți rămân într-o pungă / în castron în congelator și când se adună suficiente pot fi folosite în completarea legumelor care le ai pentru un plus de savoare. La resturi include și tijele de pătrunjel, țelină, cotoarele de ardei/ gogoșari fără codițe și fără semințe.
Bucățile de ardei iute, tijele de leuștean le poți pune în oțet sau ulei pentru a da aromă oțetului sau uleiului.
Când folosești doar gălbenușul de la ou, pentru maioneză de exemplu, albușul rămas îl poți congela sau, și mai bine, faci cei mai rapizi biscuiți care există: albușul cu un praf de sare se bate spumă tare, se adaugă o banană zdrobită sau o lingură de zahăr și cocos ras până se obține o compoziție legată mai tare. Se pune la cuptor pe foaie de copt cu lingura apoi se aplatizează. Se coc până devin aurii pe margini la temperatură medie.
Resturile de friptură, brânză, legume se pot folosi pentru a face o pizza cu de toate.
Apa în care au fiert legumele poate fi folosită ca și bază a unei supe. De exemplu supa părgălită se obține perfect în apa în care au fiert cartofii pentru pireu de exemplu. Pentru a face supă părgălită se adaugă în zeama de la cartofi (sau cea de la paste dar în acel caz se adaugă și un cartof preferabil alb tăiat cuburi) morcov obligatoriu, resturi după cum ai: de țelină, gulie, pătrunjel, păstârnac, puțin ardei/gogoșar toate legumele tăiate cuburi mici. O ceapă nu prea mare se taie cubulețe mici și se înăbușe în apă cu ulei sau în ulei până se înmoaie, apoi se ia de pe foc se adaugă boia de ardei și se toarnă în supa fierbinte. Se pun la fiert în supă paste lungi și late (laște) se condimentează cu sare și piper și se adaugă frunze de pătrunjel proaspete tăiate mărunt. În locul pastelor se poate face un aluat tare din ou, sare și făină care se rade pe răzătoarea mare direct în oala care clocotește amestecând în ea. Aluatul rămas se întinde cât mai subțire cu  făcălețul, se înțeapă cu furculița din loc în loc, și se coace pe plită sau în cuptor până devine auriu, pe blogul lui Adi Hădean ardelean și el am gasit o reteta similara într-un articol asemănător. Mie oricum reteta îmi aduce aminte de copilărie. Din același aluat se pot obține paste tăiate după preferință. Se întinde aluatul foarte subțire (se sucește pătura cum se zice la noi) pe un prosop curat apoi se taie după preferințe. Se împrăștie pastele tăiate pe un ștergar (prosop de pânză) și se lasă la uscat. Până la folosire se pun într-o pungă de hârtie sau într-un sac mic de pânză.
Resturi de pâine se uscă în cuptor și apoi se dă prin mașina de carne și e un pesmet perfect. De asemenea pâinea veche se poate prăji în tigaie cu puțin ulei sau pe plită dacă nu aveți aparat de prăjit pâine. O variantă de utilizare a pâinii mai vechi: se taie cubulețe (sau în felii în cazul bruschetelor), se amestecă cât ma bine cu ulei de masline/ floarea soarelui/ porumb în care în prealabil s-a pus după preferință usturoi zdrobit, sare, piper, boia, cimbru verde tocat mărunt. Se bagă la cuptor la temperatură medie și se amestecă periodic până când cuburile devin aurii. Am și postat la un moment dat poze cu astfel de cuburi. Se stinge focul și se pot lăsa la cuptor până se usucă bine, având grijă să nu se prea rumenească. Sunt o alternativă mai ieftină și mai sănătoasă a snacs-urilor sărate din comerț, dar și crutoane perfecte pentru o supă-cremă. O altă modalitate de a utiliza pâinea veche este pâinea în ou. Se bate oul se bagă pâinea în ou pe toate părțile apoi se prăjește în ulei încins până devine aurie. De curând, încă nu am încercat am citit o rețetă de frigănele, care e tot o variantă de utilizare a pâinii vechi. Poate fi și baza unui sanwich cald la cuptor (“pizza” cu pâine).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Cum se descurca o familie cu buget mic

Am descoperit blogul Gabrielei Casuta gandurilor mele. Acolo mi-a atras atentia o postare legata de bani Organizarea bugetelor mici Sursa...

Close