Ce este pentru mine stabilitatea financiara

Una din cele 10 prioritati actuale este stabilitatea financiara, mai exact in acest moment pentru mine este pe locul 8, asa cum am scris in articolul ”Tu iti cunosti prioritatile?.

Ce inteleg prin stabilitatea financiara?

  • Veniturile sa depaseasca cu cel putin 10% cheltuielile
  • Existenta unui fond de rezerva care sa acopere cheltuielile a 24 de luni
  • Rambursarea totala a creditelor in cel mai scurt timp posibil

Acestea sunt obiectivele ce tin de stabilitatea financiara pe urmatorii 3 ani, adica obiectivele pe termen scurt si mediu.

Cele pe termen lung sunt:

  • Realizarea unor surse de venit pasiv
  • Finalizarea casei

In detaliu despre fiecare din ele

Cred ca e clar pentru toata lumea ca veniturile trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile. Cu cat procentul cu care sunt veniturile mai mari decat cheltuielile sunt mai mari cu atat este mai bine. Peste 6 luni mi se termina concediul de crestere al copilului iar obiectivul meu este de a castiga pana la sfarsitul anului cel putin dublu.

Realizarea unui fond de rezerva este prioritatea urmatoarelor luni. Motivul principal este asigurarea vietii obisnuite chiar si in situatii dificile in care unul sau mai multe surse de venit nu mai exista sau sunt sistate pe o perioada mai lunga sau mai scurta. Perioada minima pentru care trebuie sa se asigure fondul de rezerva este de 6 luni. Bine-nteles ca nu se poate realiza de la o luna la alta, ci doar pas cu pas din sume mici economisite de care nu ne atingem decat in situatii limita.

Despre rambursarea creditelor am mai scris si in trecut, unul din articolele pe care ti le recomand sa le (re)citesti este acesta. Anul acesta terminam cu plata primului nostru credit, creit pe care nu am ales sa il rambursam anticipat pentru ca nu s-ar fi redus costurile totale ale creditului decat cu cca 150 lei, suma pentru care nu merita efortul e al plati. Totusi in decembrie platim ultima rata. Mai raman doua credite, cel care reprezinta cel mai mare efort lunar pe care il vom finaliza de platit in octombrie 2018 si cel care este pe termen lung cu costuri lunare reduse, care are scadenta, dupa 3 rambursari anticipate in 2038, dar de care intentionam sa scapam in 2019.

Finalizarea casei este inca departe de final, motiv pentru care necesarul anual financiar este mare si are efecte multiple. Totusi daca in 2023 vom fi gata cu tot va fi perfect! In paralel vom incerca sa ne creem surse suplimentare e venit, preferabil pasive.

Cam asta inseamna pentru mine stabilitatea financiara si pasii de urmatpe termen lung.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fără cuvinte: VESTITORII PRIMĂVERII

Dacă doriți să participați și voi la miercurea fără cuvinte trebuie să intrați pe blogul Naiv prin România și să...

Close