Cum se descurca o familie cu buget mic

Am descoperit blogul Gabrielei Casuta gandurilor mele. Acolo mi-a atras atentia o postare legata de bani Organizarea bugetelor mici

Sursa foto: ziarulceahlaul.ro

Sunt perfect de acord cu ea, bugetele mici si pentru mine inseamna pana in 1500 lei pe familie lunar. Si cunosc multe astfel de familii … chiar si cu 1200 lei si doi copii cunosc!!! Sau cu 800 lei familie cu un copil!!!

Sunt convinsă că pentru bucureșteni pare aberant, că veniturile acolo sunt mai mari, probabil și viața, dar la noi frecvent întâlnești astfel de familii.
Câteodată chiar mă întreb din ce trăiesc. Proprietari de locuință nu prea devin acele familii pentru că pe lângă că e nevoie de avans la astfel de venituri banca nu prea le dă credit imobiliar … Poate doar o garsonieră de care se leagă pe viață.
Timpul trece, copiii cresc au nevoie reciproc părinții și copiii de intimitate și spațiu, iar garsoniera devine doar un jug apăsător.
Iar dacă nu au parte de acel jug au parte de povara unei chirii. Nu e mare ca în capitală dar tot e vorba de una-două sute de euro. 
La această povară se adaugă întreținerea, transportul și deja cca 1000 lei din venit e cheltuit.
Restul se direcționează spre mâncare, sănătate și consumabile.
Și nu sunt deloc mulți… Acum 2 săptămâni am fost la cumpărături mai puțin obișnuite pentru noi pentru că au inclus și ceva carne, mai exact mici și pulpe de pui. Am fost mai mult decât surprinsă să văd că 2 caserole cu 6 pulpe și alte 2 cu mici au fost peste 50 lei. Într-o familie de 4 membrii care de 3 ori pe săptămână mănâncă puțină carne alea ar ajunge pentru 2 săptămâni. Deci 100 lei pe lună minim pe carne.
La astea se adaugă legume și fructe. La mare în condițiile în care nu am gătit și deci am folosit mai puține legume decât în mod obișnuit, la preț mai bun decât la noi cheltuiam cam 20 lei la 3 zile pe ele, deci ar fi 200 lei minim pe lună, iar dacă pun la socoteală ingredientele pentru masa de prânz care nu a intrat în calculul de mai sus e vorba de minin 400 lei.
Consumabilele sigur se apropie de 100 lei pe lună și uite așa tot venitul e cheltuit pe traiul de zi cu zi.
Cum se poate economisii în această situație scrie Gabriela în postarea de care v-am zis la început.
Eu aș zice că în acest caz suplimentarea veniturilor e prioritară și esențial mai e ca nivelul cheltuielilor să nu depășească veniturile.
Mâine am să continui ideea alcătuind un meniu de sezon pentru o familie de 4 persoane pe o lună care să se încadreze în 300 – 400 lei fără ca minimul necesar din fiecare grupă alimentară să nu lipsească cu condiția să fie gătit în casă.
UPDATE: Vineri 11 septembrie 2015 voi posta prima jumătate de meniu, pentru 2 săptămâni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Reteta de paine cu faina integrala de secara

pentru masina de paine 330 ml apa 2 1/2 lingura unt 2 1/2 lingurita sare 2 1/2 lingura lapte praf...

Close