Copiii si schimbarile in buget
O cititoare m-a rugat printr-un comentariu sa ii fac niste sugestii
Bună, sunt noua într-ale ca familiei și as dori sa primesc niște sfaturi pentru o familie care are 1 buget mic şi doreşte un copil foarte mult. Locuiesc într-o garsoniera cu soțul meu și avem un buget lunar de 2700 lei din care mai rămân cu 1200 din cauza unor rate și a cheltuielilor necesare. Am vrea un bebe dar nu știm cati bani ar trebuii pentru 3 persoane trăind dintr un salariu deoarece nu pot permite o creşă.Multumesc frumos şi aştept nişte sfaturi din partea celor care au trecut sau trec prin situatii asemănătoare o zi frumoasa
Am inceput sa ii raspund luni, fara a atinge insa prea mult ceea ce o interesa pe ea. Scriam in postarea de luni ca
Nu m-as concentra pe bani, insa consider obligatoriu sa ai un loc de munca inainte de a incerca sa faci un copil, cu min 4 luni vechime, asa incat sa poata mama benicia de indemnizatia de crestere a copilului timp de 1-2 ani, la alegere. Sigur ca as incerca sa scap, macar partial, de datorii (eventual sa raman cu un credit penntru locuinta) si as pune de o parte luna de luna minim 300 lei pe luna, adica banii de scutece, medici-medicamente, imbracaminte, jucarii, urgente si neprevazute,legume, fructe, carne, oua bio, chiar daca dupa nastere se va dovedii ca nu cheltui atat, dar avand acest exercitiu si consecventa inca dinainte de a face copilul schimbarile financiare ar fi percepute mai usor, iar cei 200 lei alocatie in primii doi ani ar putea fi pusi de o parte. Mai multe din punct de vedere financiar in postarea de joi.
Am sa continui in aceasta postare tarzie, pentru ca i-am promis. Poate va fi sau nu pe placul ei raspunsul, poate o va inspira sau nu, dar cred cu adevarat in ceea ce voi scrie.
Un copil e o bucurie si o realizare, dar in acelasi timp o responsabilitate pentru parinte. Responsabilitate de al creste cat mai sanatos din toate punctele de vedere. Pentru asta copilul pe langa iubire mai are nevoie sa ii fie satisfacute nevoile de baza: de iubire, de siguranta, de hrana, de imbracaminte, de igiena si sanatate. Ca o recomandare pentru a citi care sunt nevoile si modurile in care le putem satisface, o recomand pe Aletha Solter
Copiii au nevoie de:
- o casa, nu neaparat proprietatea parintilor, dar care sa fie pe cat se poate stabila, sa nu plimbam un copil dintr-o casa in alta luna de luna, nici sa il tinem sub cerul liber sau intr-o scara de blog. O casa curata, calduta, cu apa si curent, asa incat sa nu duca lipsiri care sa duca la imbolnavire.
- parinti, preferabil amandoi, care sa se inteleaga
- mancare gatita care sa ii acopere nevoile nutritionale potrivite varstei. La acest punct voi pune accentul pe primele 6 luni de viata cand copilul are nevoie doar de sanul mamei!!! Cu foarte rare exceptii, mama ARE LAPTE PENTRU COPILUL EI atata timp cat copilul este pus la san la cerere, fara nici un program, fara limita de timp. O foarte urata si costisitoare capcana de marketing e creata de industria laptelui praf, care nu este nici pe departe atat de perfect ca si laptele de mama! Dupa 6 luni incep cheltuielile cu carne, oua, legume, fructe din surse cat mai sigure, produse traditional in gospodariile taranilor adevarati. Este bine ca si pe parcurul sarcinii mama sa consume tot produse bio. Toate acestea implica niste cheltuieli suplimentare, e adevarat, insa de asta depinde in mare masura sanatatea copilului.
- imbracaminte si incaltaminte: nu neaparat la moda sau un anumit brand ci care sa ii tina de cald, care sa ii fie potrivite, nu multe pentru ca oricum cresc repede si le poarta putin timp.
Trebuie tinut cont ca sarcina trebuie supravegheata de un medic specialist si facute analizele si investigatiile recomandate, iar toate astea ineamna destul de multi bani pentru ca in Romania doar teoretic sunt gratuite/compensate.
Concret nu as putea spune cat cheltui in medie pe an cu un copil, pentru ca e relativ, dar asa cum am scris luni, as invata sa economisesc lunar inainte de venirea unui copil, am constitui un fond de rezerva/urgenta, as plati din datorii maxim posibil si nu as face alte datorii.
Inainte de venirea unui copil sunt mai multe cheltuieli, e adevarat, dar e important exercitiul de a economisii.
Ce nu as cumpara inainte de nastere:
- patut: E bun de depozitat una alta, dar noua (si nu numai) nu ne-a folosit pentru altceva.
- jucarii, haine multe
- nu mi-am mobila casa decat cu strictul necesar pana nu cresc fetele. Am vazut mobiliere superbe care dupa 1 an aratau groaznic
Acum sa raspund concret mesajului:
De cresa pana la 2 ani nu ai nevoie, iar cresa e gratuita. Copilul are nevoie de tine, laptele tau si dragostea ta. Pana la 6 luni pe langa asta mai are nevoie de: hainite, prosoape 2 de baie si 2-3 de fata, samponel pentru corp si par eventual si sapun, care in general e scump (alege calitatea), dar iti ajunge intre 6 luni si un an, paturici si 2 cearsafuri, ser fiziologic, crema pentru fundulet la nevoie, cadita de baie+suport bebe, scutece. Dintre astea cea mai mare cheltuiala sunt scutecele.
Dupa 6 luni, cheltuielile cresc progresiv, dar nu sunt uriase.
Acesta e si motivul pentru care in postarea trecuta am scris ca as pune de o parte 300 lei fara sa ma ating la ei. Lipsindu-va de ei inca dinaintea sarcinii, nu doar ca veti putea sa constituiti fondul de rezerva, dar va veti invata sa va lipsiti de ei din timp. Primii 2 ani puteti sa economisiti cei 200 lei alocatie, asa incat in anii de cresa si gradinita sa va folositi partial de acei bani pentru a plati masa de la cresa/camin, iar cei 300 lei sa acopere cheltuielile lunare care dupa 3 ani mai cresc.
Da, cred ca se poate din 1200 lei sa traiasca 3 persoane.
As impartii astfel bugetul:
500 lei pentru hrana
300 lei pentru copil
100 lei neprevazute
300 lei intretinere
Cam asa vad eu situatia. Pe ce as pune accentul ar fi eliberarea de datorii sau macar reducerea lor. Cred ca asta e cea mai buna masura in acest caz. Succes si sa luati cele mai bune decizii.
Leave a Reply