Ce sa mananci o luna cu 100 de lei de persoana
Una din marile preocupari a gospodinelor este ce sa gateasca. Cauta mereu ceva usor si rapid de facut, sa se incadreze intr-un buget cat mai redus, variat si pe gustul tuturor.
Dupa cum promiteam acum cateva luni a venit vremea sa scriu un meniu pe o luna care sa se incadreze in 300-400 lei. Am incercat sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare in proportiile date de nutritionisti. Cu toate astea sunt convinsa ca meniul, mai clasic-traditional nu va fi pe gustul tuturor.
Preturile sunt orientative si sunt alese dintr-un supermarket local preturile mici spre medii. Legumele care nu sunt de sezon le-am considerat conservate in casa (fie prin congelare, fie sub forma de muraturi), iar fructele facute gem/dulceata in casa.
Inainte de a trece la calculul pentru 4 persoane a meniului lunar va invit sa vedeti meniul propus.
Mic dejun: (fiecare fel de 2 ori pe luna)
- Paine cu unt si gem
- Sana cu o felie de paine
- Paine cu unt si gogosar
- Lapte cu cereale integrale
- Paine cu unt si ou
- Paine cu unt si cascaval
- Bruschete cu pasta de branza
- Paine cu unt si cas
- Paine cu unt si telemea
- Paine cu unt si pasta de ardei (ketcup)
- Ou fiert moale cu paine
- Paine in ou
- Biscuiti cu dulceata
- Paine cu pate
- Ochiuri
Pranz:
Ciorbe / Supe:
- Supa de pui cu fidea x 2 zile
- Supa de pui cu romburi
- Supa de pui cu galuste de gris x 2 zile
- Ciorba de peste x 3 zile
- Ciorba de perisoare
- Ciorba de ardei umpluti
- Ciorba taraneasca de vita
- Ciorba de limba
- Ciorba de fasole x 2 zile
- Supa de oua
- Ciorba de cartofi x 2 zile
- Supa de rosii
- Ciorba de varza x 2 zile
- Supa crema de legume
- Supa de visine
- Supa de chimen cu crutoane
- Supa pargalita x 2 zile
- Supa de pastai x 2 zile
- Supa de ceapa
- Supa crema de usturoi
Felul principal | Nr.zile | Garnitura | Salata/Sos | ||
Pulpe de pui la cuptor | 1 | Mazare sote | |||
Tocanita de ciocanele de pui | 1 | Orez | Castraveti murati | ||
Papricas pe aripi de pui | 1 | Pastescoici/pene/tuburi | |||
Snitel din piept de pui | 1 | Pastai cu rosii | |||
Piept de pui la gratar | 1 | Cartofi si sfecla rosie la cuptor | Mujdei de usturoi | ||
Piept de pui umplut | 1 | Cartofi natur | Sos alb | ||
Escalop de pui | 1 | Piure de cartofi si ciuperci sote | Varza dulce | ||
Spate si gat de pui cu usturoi | 1 | Mamaliga | |||
Macrou in crusta crocanta | 1 | Mamaliga | Mujdei de usturoi | ||
Macrou in saramura | 1 | Mamaliga | Mujdei de usturoi | ||
Macrou la cuptor | 1 | Legume asortate | Mujdei de usturoi | ||
Salata orientala | 1 | ||||
Paste cu ton | 1 | ||||
Ficat cu ceapa | 1 | Risotto | Gogosari murati | ||
Ficat prajit / in bacon | 1 | Piure de cartofi | Varza | ||
Sarmale | 1 | ||||
Spaghete bologneze | 1 | ||||
Chiftele la cuptor | 1 | ||||
Lasagna | 1 | ||||
Varza a laCluj | 1 | ||||
Tocanita de porc | 1 | Piure de cartofi | Varza acra | ||
Iahnie de fasole | 1 | Ceapa | |||
Spanac cu ochiuri | 1 | ||||
Mazare uscata batuta | 2 | ||||
Cas pane | 1 | Cartofi piure | Varza dulce | ||
Spanac cu chiftele de legume | 1 | ||||
Mancare de cartofi | 2 | Sfecla rosie | |||
Mancare de linte | 1 |
Cina:
- Salata de cartofi x 2 zile
- Lasti cu varza x 2 zile
- Lasti cu branza
- Mamaliga cu branza si smantana x 2 zile
- Risotto x 2 zile
- Legume la cuptor x 2 zile
- Dovleac copt
- Dovleac fiert
- Pizza din ”resturi”
- Salata de orez
- Cartofi copti x 3 zile
- Spaghete cu legume x 2 zile
- Fidea in lapte x 2 zile
- Gris in lapte x 2 zile
- Mamaliga cu lapte x 2 zile
- Orez in lapte x 2 zile
- Paste cu pesmet si nuca x 2 zile
- Cartofi umpluti cu ”resturi”
Resturi semnifica bucati de: legume, fripturi, branzeturi, oua fierte etc care nu se consuma si se depoziteaza la congelator pana la utilizare. Dupa cum scriam ieri este important sa nu risipim mancare.
Puii vor fi portionati astfel: Pulpe superioare/Ciocanele/Aripi/Pieptul de pui in sferturi/Spate+gat. Exceptand pieptul de pui restul portiilor vor fi baza pentru supele de pui, apoi se va gati, dupa caz, felul principal din ele.
Pestele va fi filetat. Fileurile vor fi gatite ca si fel principal, iar restul va fi baza ciorbelor de peste.
Ingrediente necesare tuturor felurilor de mancare, poate fi considerata ca lista de cumparaturi.
Denumire | Cant | PU | PT |
Mazare | 1kg | 2 | 2 |
Mazare uscata | 2buc | 2.5 | 5 |
Orez | 1 kg | 3 | 3 |
Morcovi | 5kg | 2 | 10 |
Telina | 1buc | 4 | 6 |
Patrunjel / Pastarnac radacina | 0.5 kg | 6 | 3 |
Gulie | 2buc | 2 | 4 |
Ceapa | 2 kg | 2 | 4 |
Varza dulce | 4 kg | 1.5 | 6 |
Usturoi | 3buc | 1 | 3 |
Faina de malai | 1 kg | 2 | 2 |
Faina de grau | 1 kg | 1.5 | 1.5 |
Cartofi | 10 kg | 1.4 | 9.8 |
Sfecla rosie | 2 kg | 2 | 4 |
Muraturi | 3buc | 1.5 | 4.5 |
Pesmet | 1 kg | 2 | 2 |
Ulei | 2 l | 3 | 6 |
Ton | 2buc | 3 | 6 |
Varza acra | 2 kg | 1.5 | 3 |
Paste | 11buc | 2 | 22 |
Pastai | 1.5 kg | 2 | 3 |
Ciuperci | 1 kg | 8 | 8 |
Smantana | 1 kg | 10 | 10 |
Lapte | 8 l | 4.5 | 36 |
Branza | 1 kg | 10 | 10 |
Compot de visine | 1buc | 1 | 1 |
Gris | 0.3 kg | 3 | 0.9 |
Taitei/Fidea | 1buc | 1.7 | 1.7 |
Ardei/Gogosari | 7buc | 2 | 2 |
Linte | 0.5 kg | 10 | 5 |
Patrunjel frunze | 5buc | 1 | 5 |
Bulion | 1.5 l | 1.5 | 2.25 |
Ficat | 1 kg | 8 | 8 |
Spanac | 1 kg | 2 | 2 |
Dovleac | 2buc | 2 | 4 |
Pui | 2buc | 8.5 | 25.5 |
Peste | 2 kg | 10 | 20 |
Carne tocata | 1.5 kg | 12 | 18 |
Carne de vita | 0.2 kg | 18 | 3.6 |
Carne de porc | 0.3 kg | 14 | 4.2 |
Limba de porc/vita | 0.3 kg | 10 | 3 |
Fasole boabe | 0.8 kg | 10 | 8 |
Oua | 40buc | 0.5 | 17.5 |
Cas | 0.3kg | 30 | 9 |
Dulceata | 1buc | 2 | 2 |
Unt | 6buc | 4 | 24 |
Cascaval | 0.3 kg | 30 | 9 |
Sana/Iaurt | 2 l | 5 | 10 |
Cereale integrale cu seminte si fructe uscate | 2 kg | 4 | 8 |
Miere, drojdie, condimente etc. | 17 | ||
Paine | 5 kg | 3 | 15 |
TOTAL | 399.45lei |
Tu ce gatesti cu bani putini? Poti sa imi raspunzi printr-un comentariu sau pe Facebook folosind hastag-ul #gatesteieftin.


Leave a Reply