Joaca cu gheaţa

N. 2 ani 8 luni 4 saptamani 1 zi

E mai potrivită ca o activitate de vară (am tot amânat să o facem), dar mergând în parc a văzut lacul îngheţat şi a văzut că aruncând pietre nu se sparge gheaţa, aşa ca i-am propus să ne jucăm acasă cu gheaţă. I-am explicat că din cauza frigului din congelator apa va îngheţa. Pentru un plus de varietate am adăugat în unele goluri ale tăviţei pentru gheaţa albastru de metilen. Ca o observaţie personală: pentru copiii mai mari poate fi chiar o observaţie suplimentară în timpul procesului de îngheţare cuburile cu mai mult albastru de metilen au îngheţat cel mai repede, iar cele cu foarte puţin mai încet. Eu am pus şi în forma pt ouă de la frigider, aşa ca a putut vedea forme diferite pentru ghiaţă, cu explicaţia ca ia forma vasului, iar varietatea de culori se putea vedea foarte frumos în cuburile transparente de ghiaţă.
Cuburile le-am pus într-un vas cu apă rece, a observat cum plutesc, le-a luat în mână, chiar le-a şters cu prosopul, le-a mutat din vas într-un alt vas (îmi par rău că nu i-am dat o strecurătoare să vadă cum apa curge, iar ghiaţa care este apă în stare solida rămâne în strecurătoare). A observat cum sunt tot mai mici cuburile şi la final tot nu a înţeles unde au dispărut deşi apa se colorase în albastru de la cuburile de ghiaţă. Am încercat să îi explic că în casă e cald şi se topesc, dar nu a reuşit să înţeleagă. Următoarea dată când vom face această activitate vom începe prin a sparge cu ciocanul câteva cuburi pentru ca îşi doreşte asta. A spart cu ciocanul gheata sambata cand a gasit bucati mari de gheata la gaini. Atunci când în parc a văzut că nu putem sparge cu pietre ghiaţa m-am întrebat dacă se poate cu ciocanul, i-am zis că da şi de atunci tot îşi doreşte asta.

Zilele astea vreau să profităm de ger şi vom pune afară, împreună, un vas cu apă sa îngheţe.

Recomandările mele pentru o astfel de activitate:
1. pune-ţi-o în aplicare vara, e răcoroasă, numai bună pentru a se răcori pe caniculă;
2. dacă folosiţi albastru de metilen aveţi grijă că păteaza foarte tare;
3. puneţi la îndemână un prosop de baie pentru a-şi şterge manuţele reci;
4. faceţi activitatea în baie având grijă să nu alunece, eventual în cadă/cădiţă sau afară.

Per total a fost o activitate distractivă. Voi mai încerca o astfel de activitate în timpul băiţei cu o bucată mai mare de ghiaţă, de exemplu într-o găletuţă de smântână, observând cât de repede se topeşte în apa caldă şi că o dată cu topirea ei s-a răcit şi apa. Poate fi o activitate de pus în practică când copilul are febră şi se doreşte scăderea temperaturii prin răcirea progresivă a apei, dar asta nu îmi/vă doresc să fie cazul. Că tot a venit anul nou, vă doresc un an plin de sănătate la pitici şi vouă.


Pentru activitate m-am inspirat din activitatea Cocăi cu ursuleţii ei şi deşi nu mai găsesc postarea ei din care m-am inspirat are altele minunate pe această temă, vă pun un link, restul vă las să le descoperiţi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
O alta eu!

Suntem la inceput de an, e inceput de saptamana, bun pilej pt schimbare M-am trezit cu dorinta unor mari schimbari...

Close