Inainte de a face un credit

Va spuneam saptamana trecuta Ce e bine de stiut inainte de a face un credit

Acum va voi scrie, cum v-am promis saptamana trecuta,

Ce nu am făcut înainte de creditate este să trăim ca și cum deja am avea creditul minim 6luni, ideal 1 an. Ideea asta mi-a venit ulterior și mi se pare un pas atât de important încât ar trebui să fie obligatoriu.

Profit ca sunt in vizita la mama si are internet … ca eu am ramas si fara telefon, implicit si fara internet, dupa ce o mogaldeata de 1 an si o zi l-a scapat pe jos pe gresie si telefonul s-a innegrit ”de furie”. Acum imi dau seama ca un smartphone (primul) nu e totusi o proasta inventie cum mi se parea mie, ca imi dadea libertatea de a scrie pe blog. Postarea de ieri a fost una planificata, asa ca nu am disparut de tot de pe blog, dar nu am prea multe postari scrise/planificate.

Sa revin la subiectul de azi.
In 2007 am inceput facut primul credit, deja rambursat. In 2009 al doilea, iar in 2013 al treilea. Cand l-am facut cel de-al treilea, care este cel mai greu de suportat lunar, reprezentand 25% din venituri, nu ne imaginam ce efort financiar va implica, cu adevarat, si din pacate doar dupa ce l-am facut ne-am dat seama ca daca un an inainte am fi trait ca si cum acel credit l-am fi avut, ne-ar fi fost mai usor, sau poate nici macar nu ar fi trebuit sa facem creditul, sau am fi facut un credit mult mai mic, care implica costuri mai mici.

Un calculul simplu ne arata ca 12 luni x 25% din venituri lunare = 4 luni de venituri lunare

Creditul facut este pe o suma echivalenta a 12 venituri lunare

Deci, daca inainte de a face credit un an am fi trait ca si cum am fi avut deja credit am fi strans echivalentul a o treime din suma care am luat-o imprumut.

Ar fi fost o suma economisita care oricum am fi folosit-o ar fi adus beneficii net superioare bugetului familiei noastre.

Ar fi fost 4 variante in care am fi putut folosi acesti bani:

 

  1. Daca am fi economisit si am fi facut creditul pe suma care l-am si facut am fi avut o suma pentru investit mult superioara a ceea ce am avut-o
  2. Daca am fi redus suma care am imprumutata la 2/3 din creditul care l-am facut in final, implicit sumele lunare de plata ar fi fost mult mai mici sau perioada de creditare mai scurta
  3. Daca am fi trait 3 ani ca si cum am avea acel credit am fi strans suma imprumutata pe care o vom plati in total 5 ani
  4. Ar fi putut deveni un fond de urgenta pentru plata creditului in caz de situatii deosebite
Pe langa implicatiile financiare care le-ar fi avut economisirea timp de un an a sumei lunare de plata, cred ca la fel de importante sunt si cele psihologice.
Creditarea implica riscuri si implicit temeri in sufletul celor creditati ”Ma voi descurca sa platesc?” ”Daca imi pierd locul de munca?” ”Daca nu mai pot munci / castiga ca si acum?”
De asemenea doar traind cu adevarat cu acea lipsa din buget echivalenta cu suma creditata o perioada cat mai lunga ne putem da seama daca chiar ne putem lipsi de acea suma lunara de plata si cat e de greu sa traim asa.
Sursa foto: regielive.ro
Adevarul e ca pe majoritatea daca ii intrebi daca pot economisi macar o suma cat de mica lunar vor raspunde nu, insa daca ii intrebi daca au sau vor un credit vor zice ca da. E adevarat ca creditul aduce o suma de bani ”din viitor” pentru ai folosi in prezent si uneori e nevoie de un astfel de pas, dar plata lunara a creditului cu cheltuielile lui aferente poate fi comparata cu o forma de economisire. Atata timp cat platim lunar ratele plus dobanzi si comisioane inseamna ca ne lipsim de acei bani. Deci ne-am putea lipsi si daca nu ar reprezenta plati catre banci, de ce nu?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: DIN BUCATARIA LUNII AUGUST 2015

Dacă doriți să participați și voi la miercurea fără cuvinte vă înscrieți în fiecare miercuri pe blogul Vis și realitate

Close