Sa scapam mai repede de credite!

Cine nu si-ar dori sa nu faca niciodata un credit?! Totusi noi romanii le facem pe banda rulanta, mai mult sau mai putin justificat, mai mult sau mai putin inspirat …

Cei mai multi din noi avem macar un credit …

Nici noi nu suntem exceptie. Am facut credite mai mult sau mai putin justificate, mai mult sau mai putin inspirate … a caror costuri lunare insumeaza o foarte mare parte din veniturile noastre lunare … doar ca … noi suntem din acei clienti cu platile la zi si mai nou cu rambusari anticipate.

Citisem mai demult un articol pe Economisim.info despre ordinea in care platim datoriile. Cred ca nu exista o regula general valabila ci doar trebuie analizat foarte bine ce ne dorim si ce ne permitem sa facem constant fara un efort foarte mare.

Asa am ajuns si noi sa ne decidem sa rambursam anticipat partial periodic creditul cel mai mare care se intinde pe perioada cea mai lunga.

De ce am ales acel credit desi e un credit prima casa cu costuri relativ reduse? La baza deciziei noastre au stat urmatoarele trei argumente:
1. nu stim ce se intampla peste 1an, peste 5 ani dara-mi-te peste 25 cati mai sunt pana la finalul contractului de credit.
2. este un credit cu rate egale si dobanda descrescatoare adica nimic din dobanda nu am platit anticipat, plata dobanzii fiind procent din suma ramasa de plata.
3. Nu avem de platit nici un comision de rambursare anticipata.

Care sunt motivele pentru care nu am rambursat anticipat creditul cel mai dezavantajos?
Este de fapt un singur motiv: este scadent in 2016 si pana in prezent s-a cam rambursat toate dobanda, fiind un credit cu costuri lunare egale, dobanda se plateste in procent mai mare la inceput, apoi se plateste principalul, adica creditul propriu-zis, deci am fi platit anticipat aproape tot atat cat vom plati pana in 2016.

De ce nu am rambursat creditul cu costurile lunare cele mai mari?
1. Pentru ca pentru a se vedea un efect al efortului nostru financiar ar fi trebuit sa alocam un buget mult mai mare pe care l-am fi simtit foarte mult, asadar cel mai probabil in acest caz ne-am fi oprit sau am fi facut pasi foarte mici care nu ar fi fost tocmai o incurajare pentru a continua.
2. Pentru ca pe acesta avem contract pana in 2018, adica o perioada mult mai scurta, iar creditul nu este foarte dezavantajos facut.
3. Aveam de platit un comision de rambursare anticipata.

Voi care din credite ati fi ales sa il rambursati anticipat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Mozaicul lunii August 2014

Luand exemplul Irinei de pe blogul Dulce Casa am realizat si in aceasta luna Mozaicul lunii Inca o luna din acest an...

Close