Pic cu pic se face strop cu strop se face marea!

Parafrazand-o pe draga mea Bianca fondatoarea organizatiei E.M.M.A. a parintilor de ingeri cand vine vorba de banii din care organizatia traieste si salveaza parintii de ingeri incep acest articol de buget si organizare financiara:

Pic cu pic se face strop cu strop se face marea!

E atat de adevarat aceasta vorba! De multe ori avem tendinta sa zicem Doar 1 leu, Doar 5 lei etc. sau Doar 25 lei de exemplu cand vine vorba de costul abonamentului la TV. Dar oare e doar atat?

Pana acum cateva zile nu am vazut acest ”doar” altfel, insa acum cateva zile am citit cred ca pe blogul lui Carmen dar nu mai stiu exact unde ca e mai recomandat ca o cheltuiala sa fie socotita pe an nu pe luna ca pe an impactul e altul decat daca vorbim pe luna.

Am meditat la cele scrise si cam asa e. Anul trecut in februarie am renuntat la TV pentru ca timpul nu ne permitea sa ne prea uitam si chiar daca era doar 25 lei pe luna de fapt cei 25 lei au insemnat o economie de 300 lei. E mare diferenta nu?! Pana zilele trecute nici nu am realizat asta.

Pornind de la aceasta idee am ajuns sa calculez veniturile noastre incepand din martie 2007 de cand eu si sotul avem acelasi buget, iar suma a fost mai mult decat surprinzatoare, mult mai mare decat mi-as fi imaginat-o, din veniturile noastre sub media pe economie (in anumite perioade mai aproape de minim pe economie decat de mediu)

Nici nu m-as fi gandit pana acum ce mult am cheltuit in acesti 8 ani care tocmai s-au implinit, uneori justifi

cat alteori mai putin justificat. Un calcul simplu arata ca la un venit de 1000 lei (am ales aleator pt usurinta in calcul) de persoana timp de 8 ani inseamna un venit pe familie de 192000 lei adica aproape 2 MILIARDE!!! E drept ca pentru un trai minim ar cam fi nevoie de o suma de genul asta, dar asta va fi subiectul unei viitoare postari.

Aceasta postare vreau sa fie doar despre cat de mult poate insemna putin. Cum sume mici pot deveni mari.

De exemplu daca atunci incepeam sa economisim 10 lei pe luna fiecare din noi din venitul personal azi am fi avut 1920 lei disponibil fara a calcula nici un fel de dobanzi sau multiplicari a acelor 10 lei. Si ar fi mai putin decat usor sa ii punem de o parte sigur am cheltuit acea suma pe nimicuri.

Poate de acum inainte ar fi o idee sa calculam acel venit mic ce inseamna pe termen lung sau acea cheltuiala mica daca tot mica e daca o calculam pe intreg anul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Anul in obiective lunare {Martie 2015}

In lunile ianuarie si februarie mi-am trasat obiectivele. Din pacate, spre marea mea ruşine nu am finalizat mai nimic din...

Close