Inainte de a avea copii …

Descoperirile medicale ale ultimelor decenii ne-au permis sa ne putem planifica momentul in care sa facem  copii. Exista multe metode contraceptive eficiente, dar nu in totalitate sigure, de la prezervativ si diafragma la anticonceptionalele orale sau injectabile sau sterilet, asta fara a pomeni de cele definitive precum legarea trompelor sau vasetocmia. aceste metode ne ajuta sa ne protejam de o sarcina nedorita, dar si sa ne planificam momentul in care sa facem copii.

Ca orice lucru bun, daca nu este folosit cum trebuie, se poate intoarce impotriva ta. E important sa alegem metoda potrivita impreuna cu medicul ginecolog, dar nu doar implicatiile medicale sunt importante. Pe vremuri femeile aduceau pe lume primul copil in medie la 24 de ani. Acum, pentru ca putem controla procreerea, amanam cat putem momentul in care sa devenim parinti, asa ca acum varsta medie la care femeie naste primul copil este de 29 de ani si este in crestere.

Din acest motiv si datorita altor factori externi pe cand cuplul se decide sa aiba copii se lupta cu infertilitate sau aduce pe lume copii cu nevoi speciale sau se ajunge la pierderi de sarcini sau nasteri premature.

Din punct de vedere anatomic femeie dupa 22 de ani, pana catre 35 ar fi recomandat sa aduca pe lume copiii pe care si-i doreste, iar cu cat e mai tanara cu atat e mai bine.

Totusi, datorita schimbarilor care apar, atat fizice cat si sufletesti e important ca femeia sa fie pregatita pentru acele schimbari.

De ce regret ca nu am facut mai devreme copiii?

  1. Ar fi luptat corpul meu mai usor cu trombofilia si poate nu as fi mama de inger azi
  2. As fi fost mai rabdatoare si mai in mintea copiiilor
  3. Nu mi-am facut nici cariera, nici copii. Pana sunt copiii mici mai greu poti imbina cariera cu cresterea copiiilor, iar in 3 ani cat au trecut de cand am inceput sa lucrez pana la prima fetita nu am reusit sa imi fac im renume in domeniu, asa incat sa stie lumea de mine si dupa 2 ani de pauza sau mai exact dupa cei 4.5 ani cat au trecut de cand sunt acasa, cu mici pauze. Iar daca faci un copil cu care sa stai doar 6 saptamani acasa cat este lauzia mi se pare o solutie nepotrivita, pentru ca copilul trebuie alaptat la cerere, la aprox 2-4 ore, trebuie iubit si ingrijit si cel mai bine face asta mama (cu unele exceptii). de asemenea mamele care isi doresc 2 sau mai multi copii, daca lasa 1 an intre concediile de crestere a copilului sau mai putin nu bine reincep munca ca iar fac pauza in cariera. E ca si cum ai incepe ceva si ar ramane neterminat, in stand-by
  4. Mai eficienta si serioasa de cand am copiii. Desi nu reusesc sa le fac pe toate am observat ca am reusit sa ne indeplinim obiectivele, chiar si cele cu implicatii financiare, mai eficient de cat inainte de a avea copii, probabil pentru ca ne lipsea motivatia. de multe ori ma gandesc cu ce am pierdut timpul si pe ce am cheltuit banii ca nu se vede mai nimic inainte de a avea Soarele nostru

Ce as face inainte sa am copii?

Timpul nu il pot da inapoi, dar daca as putea as face cateva lucruri care sa ma pregateasca pentru schimbarile care au urmat:

  1. Mi-as face cat de multe obiceiuri bune si le-as elimina pe cele rele
  2. As eficientiza ceea ce fac, atat din punct de vedere a timpului cat si financiar
  3. M-as ocupa de dezvoltarea mea personala
  4. As corecta defectele care le stiu la mine
  5. As constitui fondul de rezerva de care sa nu ne atingem
  6. As invata sa ma bucur de lucrurile marunte

Ce nu as face?

Nu m-as concentra pe bani, insa consider obligatoriu sa ai un loc de munca inainte de a incerca sa faci un copil, cu min 4 luni vechime, asa incat sa poata mama benicia de indemnizatia de crestere a copilului timp de 1-2 ani, la alegere. Sigur ca as incerca sa scap, macar partial, de datorii (eventual sa raman cu un credit penntru locuinta) si as pune de o parte luna de luna minim 300 lei pe luna, adica banii de scutece, medici-medicamente, imbracaminte, jucarii, urgente si neprevazute,legume, fructe, carne, oua bio, chiar daca dupa nastere se va dovedii ca nu cheltui atat, dar avand acest exercitiu si consecventa inca dinainte de a face copilul schimbarile financiare ar fi percepute mai usor, iar cei 200 lei alocatie in primii doi ani ar putea fi pusi de o parte. Mai multe din punct de vedere financiar in postarea de joi.

Pregatirea corpului:

Este inutil, sper, sa scriu ca e obligatoriu un control ginecologic si un test papanicolau si analizele recomandate de medic. Pe ceva insa voi pune accentul: administrarea acidului folic cu minim 3 luni si rezolvarea unor probleme de sanatate inainte de a fi insarcinata, de orice natura, inclusiv stomatologice. Despre acest subiect voi scrie mai multe in postarea de vineri.

Ca sa inchei intr-o maniera tragi-comica citez dintr-o postare un fragment, va las sa cititi intreaga postare pe cathy.ro, testul amuzant al lui Colin Falconer, autorul volumului “A beginners guide to fatherhood“, publicat încă din 1992, iar dupa ce cititi, reveniti pe pagina asta

Punctul 8: Cumpărăturile

1. Fă un drum până la supermarket. Ia cu tine ceva care să semene cât mai bine cu un copil preşcolar. Ca de exemplu o capră. Dacă vrei să ai mai mulţi copii, atunci ia mai multe capre.

2. Fă cumpărăturile săptămânale fără să pierzi capra sau caprele din ochi.

3. Plăteşte pentru tot ce-a mâncat sau a distrus capra.

 

Ai citit? Nu te speria, nu e chiar asa rau sa ai un copil, e cel mai minunat ”lucru” pe care il poti face vreodata!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Jurnalul unei femei simple {20 martie 2016}

PENTRU ASTAZI…  Duminică, 20 martie 2016, ora 12:18 Afară… Dupa o noapte foarte rece, in care a inghetat bine, acum soarele...

Close