Economisire pentru TOATE bugetele

Când citesc că oricine poate economisii, gândul îmi fuge la cei mai puţin fericiţi care îşi duc traiul de pe o zi pe alta cu unu-doua venituri minime pe economie şi cu 1-2-3 copii … şi crede-ţi-mă că sunt multe astfel de familii şi nu le invidiez deloc, chiar dacă uneori nici nu ii pot înţelege când îşi cumpăra lunar o haină nouă sau găsesc la un preţ bun, dar mare pentru bugetul familiei, un televizor nou … dar asta e o altă poveste.Cu această postare vreau să dovedesc că oricine poate economisii şi că e un pas important, dar necesar de făcut(nu mă refer la cazul bătrânei care are 7 lei pensie că acelea sunt cazuri excepţionale).
De când am citit prima data de economisire, acum vreo 15 ani mi-a rămas în minte regula de aur: “Dacă ai în buzunar 10 lei măcar un leu păstreazăţi-l”. Ideea e că oricât de puţini bani ai avea nu îi cheltui pe toţi.
De-a lungul timpului am citit multe idei bune de economisire cu efort minim. Dintre ele 1 leu pe zi, Economisire în 52 de săptămâni, Adună mărunţisul. Toate aceste idei pot aduce la sfârşit de an o sumă mai mult sau mai puţin mare, care, poate fi un start bun pentru o viaţă mai bună financiar.

Să le iau pe rând să le dezvolt mai mult sau mai puţin. 
1 LEU PE ZI:
Efortul zilnic e mic, iar la sfârşitul anului se aduna suma de 365 lei suma deloc de neglijat în familii în care venitul e cel minim pe economie. Cum poţi să te lipseşti de acel leu zilnic sau ce poţi să faci zilnic pentru a-l economisi: renunţă la covrig/corn/plăcintă/ciocolată/îngheţată pe stradă sau la servici, drămuieşte bine mâncarea aşa încât să nu arunci din ea, stinge becul, scoate din priză aparaturile nefolosite, opreşte apa, aragazul când nu le foloseşti, fă cumpărăturile mai rar la un magazin cu preţuri mai bune şi sigur câştigul va acoperi acel leu pe zi. O altă variantă ar fi ca la primirea salarului să pui de-o parte 28- 31 lei de care să nu te mai atingi, asta dacă eşti genul de om care dacă îi are îi cheltuie. Pentru a preveni tentaţia de a lua din ei ia un borcan de 800 ml cu capac aferent taie cât pentru gaura unei puşculiţe capacul apoi fă gura borcanului cu adeziv rapid, la fel şi buza capacului şi înşurubează-l imediat strâns. Pune o hârtie cu un tabel pe care să bifezi dacă ai pus şi pentru câte zile ai pus leul, aşa încât cea mai mare parte a borcanului să o acoperi pentru a nu fi prea tentat să spargi “puşculiţa”, dar să fi suficient de stimulat să continui să pui. Oricum pentru orice mod de economisire alegi consecvenţa e secretul.

MARUNTISUL:
Pentru cei care consideră 1 leu/zi un efort prea mare o alternativă este aceea de a aduna mărunţii. “Puşculiţa” se poate realiza la fel cu observaţia că fiind vorba de mărunţi pe fundul borcanului se poate pune o bucată de pânză sau puţină vată. Ce rămâne de făcut? Cumpărăturile se fac în mod obişnuit, iar plata cu bacnote şi doar în cazul în care casierul cere mărunt îi oferim. În fiecare seară sau la sfârşit de săptămână mărunţii se pun în borcan. Acest mod de economisire nu îl poţi estima, dar sunt sigură că la sfârşitul anului, chiar dacă nu vor fi prea mulţi bani vor fi bani economisiţi şi cu siguranţă vor prinde bine.

53 DE SĂPTĂMÂNI DE ECONOMISIRE:
E o idee foarte bună care aplicată după principiile de care zice Iulia pe blogul ei, te ajută să fi mai bogat cu ~1400 lei la sfârşit de an, DAR, după mine pentru familiile cu venituri foarte mici sumele de peste 25 lei pe săptămână reprezintă deja un efort cam mare şi cel mai probabil în timp se opresc aşa că încă de anul trecut când am citit pentru prima dată idee m-am gândit la o soluţie şi pentru cei cu venituri foarte mici, iar acum în timp ce scriam aceste rânduri mi-a mai trecut o altă idee prin minte. Evident sumele vor fi mai mici, dar cum am scris mai sus deloc de neglijat şi pot reprezenta startul în economisire.

Prima idee e aceea ca suma de pornire să nu fie un leu ci să fie reprezentată de la 10 până la 90 de bani, iar apoi suma de pornire multiplicată cu numărul săptâmânii. Evident că dacă alegem 10 bani suma de pornire la sfârşitul anului se vor aduna ~ 140 lei, iar dacă va fi vorba de 50 bani suma adunată va fi de 700 lei. Pentru a fi pe deplin înţeleasă cine alege 30 bani suma de pornire în săptămâna 17, de exemplu, va trebui să pună în “puşculiţă” 0,3×17 lei adică 5,1 lei, iar în ultima săptâmână 15,9 lei. Ideea e că în funcţie de cât se pot lipsi maxim pe săptămână să se decidă cu când încep pentru a duce la final planul de economisire, pentru ca rezultatele să fie încurajatoare, iar efortul să nu fie descurajant. 

A doua idee e aceea ca până la jumătatea perioadei suma să crească săptămânal cu un leu, apoi să descrească cu un leu. În acest caz suma la finalul perioadei va fi de 378 lei, din nou sumă deloc de neglijat.

Cei care vor zice că nici aşa nu pot economisii înseamnă că nici nu încearcă pentru că cel puţin metoda cu mărunţişul poate fi aplicată de oricine şi chiar dacă doar 20 lei pot strânge în acel mod pe an tot e ceva decât nimic!

Am stat să mă gândesc dacă să le scriu toate astea într-o postare, fiind destul de lungă, dar consider că fiind început de an cei interesaţi să aibă mai multe idei şi să înceapă chiar din această săptămână economisirea în una sau mai multe moduri pentru un an financiar cât mai bun! Vă aştept pe sfârşit de an cu idei despre ce să faci sau nu cu banii. SPOR LA ECONOMISIT!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: PRIMA ZAPADA

Daca vreti sa participati la Miercurea fara cuvinte, va puteti inscrie in fiecare miercuri aici.

Close