Despre mancare si sanatate
Din nou fac referire la postarea cu prioritatile, dupa ce ieri am scris desre stabilitatea financiara, azi voi scrie despre alte doua prioritati: mancare si sanatate
In prima faza am avut intentia de a pozitiona pe primele locuri mancarea, iar sanatatea ulterior. Totusi am stat si am meditat si am ajuns la concluzia ca sanatatea e mai importanta pentru mine si ca acesta e, in prezent, motivul principal pentru care gatesc destul de des si mai ales am grija ce materie prima folosesc, dar si motivul principal pentru care inca lucram gradina.
De ce gradinarim?
Cum timpul ne este foarte limitat de servici si cresterea copiilor de foarte multe ori am avut tentatia de a renunta la casa sau /si la gradinarit. Si acum ne gandim destul de des ca ne-ar fi fost mult mai bine emotional (nu am fi fost asa stresati nici de cata treaba este la o casa, nici de cate cheltuieli sunt) si fizic (nu am fi fost asa obositi) si am fi avut mult mai mult timp pentru a petrece in patru daca am fi stat intr-un apartament. Totusi un ceva, foarte puternic, ne impinge de la spate sa mergem mai departe. Acel ceva atat de important incat ne da putere sa ingrijim gradina si sa crestem animalele. Acel ceva este startul sanatos care vrem sa il dam fetelor. Noi am avut parte de el, ar fi pacat, cu atat mai mult in perioada asta in care totul e plin de antibiotice, ingrasaminte, ierbicide, radiate sau injectate sa nu incercam sa le dam sa manance altceva. Daca am gasi pe cineva care sa ne lucreze gradina si sa aiba grija de animale ar fi perfect, dar din pacate, oameni harnici de calitate, seriosi si de incredere sunt tot mai greu de gasit. Am fi bucurosi si sa incredintam aceasta sarcina unor tarani autentici, care sa lucreze ca pe vremuri pamantul fara chimicale, de la care sa cumparam produsele, toate dintr-un loc, dar sa avem incredere ca in afara de apa si gunoi plantele nu primesc nimic altceva, iar animalele nu sunt indopate cu furaje. Si sunt sigura ca ar fi clienti, destui! Nici asta nu e usor … din pacate cei tineri, in putere nu mai gradinaresc sau daca gradinaresc folosesc chimicale.
In Timisoara din aceleasi nevoi s-a ”nascut” Asociatia ASAT Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. M-am gandit si eu sa ma alatur pe parte de Satu Mare, insa pe langa costurile care le implica este nevoie de timp, mult. Inca nu pot spune ca am renuntat la idee, dar momentan e in standby.
Am deviat putin de la subiect, dar pentru noi sanatate inseamna hrana sanatoasa. Aceleasi argumente ne motiveaza sa avem grija de animale. Noi foarte rar mancam mezeluri, dar consumam destul de des sunca si slanina, care sunt convinsa ca sunt mult mai sanatoase decat mezelurile.
Va servesc cu o parte in afumaturile din acest an. De aratat arata cum arata, dar sunt DE-LI-CIOA-SE!!!!
Ca tot am pomenit de afumaturi va recomand noul canal youtube al Ginei Bradea unde are postate filmulete cu retete de afumaturi. Acum Gina e la inceput, dar sunt convinsa ca veti gasi idei bune si folositoare.
Oricum pe blogul ei gasiti multe retete de mezeluri de casa, de la carnati si slanina, la parizer si cremvusti, la categoria afumaturi.
Revenind la subiectul postarii de azi, sanatatea si gatitul in casa cu ingrediente cat mai naturale cred ca sunt interdepenente. Asa ca gatesc pentru a sti ce mananc!
Va doresc pofta buna vorba Ginei, eu cred ca ma voi culca cu gandul la carnatii de casa care sunt depozitati afara la rece.
Leave a Reply