Cum alegem robotul de bucătărie

Pentru că nu îmi permit acel robot-minune care curăță, spală, taie, răzuie, feliează, mărunțește legumele sau fructele, care se comercializează la scară redusă, la prețuri de 17.000 dolari, mă mulțumesc să aleg dintre roboții obișnuiți de bucătărie. Acum 2 ani scriam o postare care a avut de-a lungul timpului foarte multe vizualizari, o puteți citi aici. Am hotărât însă să revin la subiect din 2 motive

 1. Am mai multe completări de făcut și mă simt datoare fiind unul din cele mai căutate articole pe blog
 2. Mă tentează să vând robotul ales pentru a cumpăra altul, robotul ales nefiind cea mai potrivită alegere pentru nevoile familiei mele

Aveam atenția îndreptată spre unul din următoarele 3 modele (citez din postarea veche)

Am studiat putin piata si mi-am indreptat privirea spre 3 roboti

Primul: este peste bugetul initial, dar imi place ca are si storcator legume + fructe Philips HR7775 1000 W

La acest prim robot imi place si faptul ca e philips ca si blenderul pe care il forjez deja din 2008

Al doilea BOSCH Styline MCM4200, vas 2.3l, blender 1.25l, 800W

Al treilea Moulinex Masterchef 8000, Putere 1000W, Capacitate 3 litri

Pentru că l-am găsit la un preț bunicel și îndeplinea cele mi multe din funcțiile de care aveam eu nevoie am ales robotul BOSCH MCM4200, cu blender 1,25 l, vas de 2,3 l, 800W, are inclusiv storcător fructe/citrice, adică cel de-al doilea la care îmi îndreptasem atenția și găsindu-l în oraș la un preț bun am optat pentru el.

MCSA042662_MCM4200_def

Sura foto: bosch-home.com

Avantajele robotului BOSCH MCM4200

 1. Ușor de folosit și de spălat
 2. Siguranță în utilizare. Funcționează doar dacă elementele sunt corect puse și decuplează dacă este forțat sau supraîncălzit. Are piciorușe care îl fixează foarte bine de suprafața blatului
 3. Multiple funcții. Storcător fructe, citrice, blender, feliere subțire/groasă, răzuire fină/mare, tocare/mărunțire, tăiere cartofi pai, bate spumă, frământare aluat
 4. Multiple trepte de viteze
 5. Relativ ieftin

Dezavantajele robotului BOSCH MCM4200

 1. Ca și storcător de fructe este cam lent și nu prea eficient. Este și motivul pentru care dacă aș alege din nou l-aș alege modelul MCM4100 care are toate funcțiile lui MCM4200 mai puțin storcătorul de fructe, diferența de preț fiind de 200 lei, modelul fără storcător fiind mai ieftin.
 2. Cele mai multe compoziții pentru brioșe, vafe, checuri, pandișpanuri, creme nu reușesc pentru că motorul este poziționat sub vasul robotului și compoziția se încălzește ceea ce în cazul produselor de patiserie/cofetărie e un dezavantaj major care compromite, uneori în totalitate, succesul produsului final. Cu toate astea maioneza, icrele, albușul spumă și frișca se fac perfect cu ajutorul acestui robot pentru că se fac atât de repede încât nu are timp să se încălzească compoziția. Din păcate aceată caracteristică e prezentă la aproapre toți roboții mai ieftin de 750 lei.

Acest ultim dezavantaj mă face să mă gândesc la înlocuirea lui. Mai există și varianta achiziționării unui mixer care să completeze funcțiile robotului, însă aș fi preferat să am parte de toate funcțiile dorite într-un singur aparat pentru a nu aglomera spațiul.

După experiența acumulată în urma utilizării produsului, dacă ar fi să aleg din nou nu l-aș alege pe nici unul dintre acești roboți.

Deși diferența e destul de mare și ar fi fost mult peste bugetul inițial aș alege între Robot de bucatarie Bosch MUM4655EU, 550 W, 1 l blender, mașină de tocat carne, alb și Bosch MUM4856EU, 600 W, 4 viteze, 3.9 l bol, 0.75 l blender, Alb, sau Bosch MCM5529, 800 W, 1.5 L care nu are motorul sub bolul care face aluaturi și are în plus două funcții față de robotul meu: taie cuburi legume/fructe și pisează legumele pentru piure.

Comparația MUM4655EU/MUM4656EU

Din punct de vedere al prețului robotul MUM4655EU este mai ok, fiind cu 200 lei mai ieftin (la prețul întreg, fără reducere)

Din punct de vedere al calității MUM4656EU este în avantaj având o putere mai mare cu 50W decât MUM4655EU, dar și bol de inox

Din punct de vedere al funcțiilor MUM4656EU are în plus storcător de citrice.

Din punct de vedere al capacității MUM4655EU are un blender mai mare cu 0,25l decât MUM4656EU.

În momentul de față pentru că nu mă interesează storcătorul și bugetul are un rol important în luarea deciziei, aș opta pentru MUM4655EU, mă gândesc să profit de promoția valabilă până mâine de aici, însă dacă bugetul nu m-ar limita l-aș alege MUM4656EU datorită plusurilor dpdv al calității.

O altă variantă probabil mai potrivită pentru noi ar fi achiziționarea unui mixer cu bol, probabil aș opta pentru Bosch MFQ3555, 350 W, 5 Viteze + Turbo, Alb. Motivul alegerii acestui mixer e în primul rând din motive economice. Dacă acest motiv nu ar exista atunci probabil aș opta pentru un mixer cu bol de 1500W, dar pentru că peste 500 lei mi se pare exagerat de scump și nejustificat  pentru un aparat care doar mixează și frământă pentru uzul familiei, mă mulțumesc cu un mixer de putere mică, cel puțin momentan.

Unul din roboții care mi-a captat atenția și admirația, dar mult peste bugetul inițial este Robot de bucatarie Bosch MCM5529, 800 W, 1.5 L, Alb, dar care pentru cei care și-l permit e un real ajutor, le face cam pe toate

 • răzuie fin/grosier
 • toacă
 • pisează gheața
 • feliează gros/subțire
 • taie cuburi
 • bate/mixează/frământă
 • toacă carne
 • stoarce citrice
 • blender

Sper că nu omis nimic din ceea ce face. Dacă nu mă înșel doar cartofi pai nu taie, în rest le face cam pe toate. Dacă pun la socoteală că bolul de mixare îi e de inox și că are 900 W atunci e clar unul din cei mai buni roboți pentru uz caznic. Ce îmi place la Bosch este că raportul calitate-preț este unul bun și au o mare varietate de roboți pentru uz casnic. Mai sunt și roboții profesionali care sunt foarte eficienți dar și prețul e pe măsură. Sper că acet articol să vă ajute în luarea unei decizii potrivite.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
O recomandare: O mămică creativă

După ce săptămâna trecută v-am prezentat o mămică de 3 copii care face homeschooling, azi vă prezint o altă mămica...

Close