Ce castig e suficient pentru a economisi?

Citind cartea DE LA IDEE LA BANI mi-am dat seama de ceva. A castiga mult sau putin, suficient sau insuficient pentru economisire e ceva relativ. Dovada sunt romanii nostri plecati peste granita care se intorc in tara cu economii (pentru casa, masina, confort, afacere dupa caz) desi ca in orice tara si acolo exista saracii si mai ales un procent mic din populatie economiseste.

E adevarat, nu am fost niciodata peste granita sa muncesc (desi uneori regret) dar in familie si intre apropiati am multe cunostite plecate, unele imediat dupa revolutie, altii mai recent, unii chiar dupa ce a aparut criza economica, chiar si in Spania tara puternic lovita de recesiune inca din 2008.

Dintre cei plecati unii (cei mai multi) au prosperat, altii doar traiesc bine, iar altii doar traiesc de pe o zipe alta. Oare care e diferenta? Cum se poate asa ceva? Inca un exmplu sunt batranii nostri care din 400 lei pensie nu doar isi platesc LA ZI intretinerea, ci si isi iau medicamentele, isi asigura hrana dar mai ales ECONOMISESC, iar alte persoane singure nu se descurca nici cu 1000 lei. Inseamna ca ceva nu se leaga! Oare 1 leu la unii are putere de cumparare mai mare la unii decat la altii?! Bine-nteles ca nu.

Diferenta e ca unii isi dramuiesc banutii ce le raman dupa plata intretinerii si taxelor asa incat sa si economiseasca. Citisem in adolescenta ca pentru a nu trai cu grija zilei de maine sa nu cheltui niciodata toti banii de care dispui. Acum din pacate nu doar ca ii cheltuim toti care ii avem ci si cei pe care ii vom avea facand credite.

Asa e si cu romanii (prosperi) din strainatate ca si cu batranii care economisesc. Nu castiga mai bine ca locuitorii tarii respective, dar isi impart banii asa incat o suma sa le ramana. Acest mod de impartire a venitului face diferenta intre traiul de pe-o zi pe alta sau economisire.

Cand toti banii castigati sunt cheltuiti procesul e mereu acelasi fara un beneficiu pe termen lung. Insa cand din bani se economiseste o suma (oricat de mica) si apoi ea e invista de exemplu (in afacere, in modernizare si confort eventual) beneficiile se simt mai bine si se vad si in timp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Organizarea Bucatariei

Pentru ca de-a lungul timpului am gasit multe idei minunate de organizare a unor zone din casa pe internet dar...

Close