Care sunt combinațiile corecte de alimente?

În ultimele luni am încercat să găsesc cea mai echilibrată și corectă alimentație.
Am citit tot ce am găsit. Am analizat, meditat și decis că pe lângă consum regulat, în cantitățile optime ale tuturor grupelor alimentare este foarte important în ce moment al zilei consumăm anumite categorii și mai ales cum le combinăm.
Așa că am decis să nu mai amestecăm făinoasele (paste, cereale, pâine, cartofi) împreună cu proteinele (ouă, lactate, carne).
Credeam că ăsta e secretul longevității și sănătății, însă petrecând câteva zile cu bunica mea (93 ani) despre care dna doctor de familie a spus
“Am mulți bătrâni în grijă, dar ca și ea de sănătos nu e nici unul!”
m-a pus pe gânduri dacă chiar am găsit stilul alimentar optim.
Am să vă povestesc ce discuție am purtat săptămâna trecută cu cea care la 93 de ani citește fără ochelari, acum câțiva ani băga singură ață în ac, până la 90 de ani își săpa grădina, încă la 85 de ani creștea porc, până la 92 de ani își făcea treburile 90% singură și le-ar mai fi făcut dacă un accident nefericit nu ar fi trimis-o în sala de operație fiind operată la genunchi.
Am întrebat-o ce mâncau în general pe parcursul unei săptămâni, ea provenind dintr-o familie cu trai mai mult decât decent, crescând și trăind la țară peste 90 de ani.
A început prin a-mi spune de post, care îl țineau în întregime fie că era vorba de cel de Paști, Crăciun, Bobotează, Sf. Mărie, Sf. Petru sau zilele de miercuri și vineri. Și nu s-a referit la latura spirituală ci la excluderea din alimentație a ouălor, lactatelor și cărnii, adică tot ce e de origine animală.
Îmi zicea că duminica supa de păstăi (în sezon) și de fasole boabe erau baza. Uneori se pregătea și în timpul săptămânii. Alte feluri de mâncare ce se găteau în post:
-Supă de cartofi, de varză
-Paste cu mac, nucă, varză, gem
-Sarmale cu păsat și legume
-Tocăniță de cartofi, de legume, fasole
-Fasole frecată
-Plăcinte cu cartofi, lobodă, varză
Când nu era post duminica se făcea supă de pui/porc/gâscă/găină/rață clară cu tăiței, iar pe carnea din supă o tocăniță cu usturoi care se servea alături de mămăligă sau cartofi
În restul zilelor:
-Supă de cartofi, varză, dovlecel, păstăi, fasole boabe cu/fără carne de porc proaspătă/din sare/afumată
-Supă de ouă, supă părgălită, supă de salată
-Tocăniță de roșii cu lapte
-Paste / Mămăligă cu brânză și smântână
-Sarmale cu carne/slănină
-Slănină/Șuncă cu brânză, ouă, ceapă, roșii, ardei, castraveți
-Papară (omletă)
-Griș în lapte, pâine cu dulceață și lapte
-iav
-Cozonaci cu mac, nucă, dulceață
Toate felurile însoțite de pâine de casă, coaptă pe vatră… Mi-e dor de anii când bunica încă cocea pâine și mai ales de pâinea proaspăt scoasă din cuptor cu miros și gust divin, de neegalat.
Nu știu dacă alimentatia a contribuit sau nu la longevitatea și sănătatea, dar eu așa cred că împreună cu mișcare, aer curat, poluare redusă, mâncare fără îngrășăminte și ierbicide au contribuit la dezvoltarea sănătoasă a bunicii și a celor din aceeași perioadă. Nu cred că întâmplător vârsta medie a decesului e în continuă scadere, deși medicina a avansat mult.
Cred că nu ar strica să ne inspirăm din viața bunicilor noștri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Despre bani cu copiii

Sursa foto: girlsgocrazy.info Cartea "Milionatul de lângă noi" a pus destul de mare accent pe educația financiară timpurie, ce le spunem...

Close