Blogging și dreptul de autor

Sursa foto: marketing20.ro

Azi noapte, întâmplător, am descoperit că o poză postată în 2010 de mine, cu prima mea fetiță în sicriu, a fost postată pe o rețea de socializare, fără nici un drept de către un tânăr, ieri după masa. Mesajul ce însoțea poza era unul prin care provoca lumea sa dea like,share si comentariu. Din pacate ca si orice bulgare de zapada lansat de pe un varf de munte postarea a avut ”succes” si asa a ajuns la mute like-uri, share si comentarii. Azi am descoperit ca acela nu e singurul care a postat mesajul si ca intr-o competitie era postat cu cateva ore inainte mai postase unul … asta daca nu sunt mai multe profile care au facut asta.

 

Cam asa aratau azi la amiaza cifrele de like, share, comentariu
Am rapostat pozele, am scris chiar un comentariu

Va rog sa opriti orice comentariu sau share! Sti ca ai incalcat regulile Facebook, nu? Sti ca nu aveai dreptul sa publici aceasta fotografie? Goana dupa Like-uri te face sa publici poze ce nu iti apartin, nu? Daca vrei like-uri obtinele pe seama copiilor tai, nu a copilului meu!!! Daca chiar ai facut asta din empatie atunci publica pe pagina ta link-ul sursa al fotografiei sau link-ul organizatiei parinitlor de ingeri www.organizatiaemma.ro cu asta poti fi de folos celor care sunt din pacate ca si mine! Cat despre cei care nu s-au intrebat daca are dreptul sa publice fotografia sau nu, insa au aruncat cu pietre ca astfel de poze nu se pun pe facebook, va spun ca Facebook nu e destinata exclusiv momentelor fericite din viata, insa eu ca si parinte am dreptul sa aleg unde, in ce forma si pentru cine fac publica fotografia! Cu asta vreau sa se opreasca orice comentariu, orice Like, orice Share! Multumesc

Bine-nteles ca nu a avut nici un efect comentariul meu ca si cum ar fi fost invizibil.

Ce ma deranjeaza cel mai mult la situatia actuala  este ca, daca as fi fost la putin timp de la pierdere probabil intram intr-o depresie sau mai rau ajungeam sa ma sinugid. Si nu exagerez! Dupa o astfel de pierdere e foarte greu sa faci fata tumultului de sentimente asa incat sa ramai lucid si sa nu iei o decizie de moment care nu e de dorit.

Primul meu blog s-a nascut tocmai pentru a face cunoscut celor care trec printr-o pierdere similara prin relatarea sentimentelor, trairilor si amintirilor ce imi dau putere. Nu regret nici azi ca am postat poza, doar ca situatia mi-a atras atentia ca lumea virtuala poate distruge, rani atat de mult incat cei vulnerabili pot fi in pericol. Nu ma deranja asa tare daca nu instigau la promovarea pozei, nu ma deranja daca alaturi de poza scriau ca exista in Romania o organizatie care salveaza parintii de ingeri in cele mai grele momente ale vietii lor, pentru ca acela a fost si scopul initial cu care am postat poza in 2010.

Nu avea acest drept. Am raportat poza, atat eu cat si alte prietene, dar nu s-a intamplat nimic. Acum sunt relativ bine, dar daca se intampla asta acum 4-5 ani fiind foarte sensibila probabil as fi ajuns sa ma sinucid. acum nu imi doresc decat ca cei doi (sper ca nu sunt mai multi)sa aspunda pt incalcarea drepturilor de autor si sa stearga fotografia

Tot in zadar le-am cerut sa stearga poza. Cel putin unul din ei am vazut ca au mai postat poze de genul acesta.

Este poza proprietate personala publicata pe blogul personal in 2010 dupa decesul fetitei mele care nu aveau dreptul nici unul din cei doi sa o publice nici pe facebook nici in alta parte. Le-am cerut sa o stearga dar nu au facut acest lucru.

Cu aceasta ocazie am inceput sa citesc mai multe despre drepturi de autor.

Am gasit si un articol util pe care vi-l recomand

De asemenea am cautat din nou sa imi protejez mai bine pozele, moduri in care le pot proteja. Am mai facut-o candva, dar pentru ca pozele care le postez eu in general nu sunt foarte explicite in ceea ce le priveste pe fetele mele, am renuntat sa le protejez, dar zilele astea am sa revad toate pozele postate asa incat siguranta noastra, a familiei mele sa fie maxima.

Poate sa va fie utile urmatoarele link-uri despre protejarea pozelor:
https://tutorialweb.wordpress.com/tag/protejarea-pozelor-contra-copierii/
http://cosmorom.blogspot.ro/2012/11/protejarea-pozelor-pe-facebook.html
http://www.clubulfoto.com/protejarea-fotografiilor-drepturi-de-autor/
http://bloggerin.ro/2011/04/27/protejarea-imaginilor-de-pe-blog-tau/

Eu acum astept un ultim raspuns la raportarea incalcarii drepturilor de autor, dar daca nu voi primi raspuns sau va fi nefavorabil am sa imi cer drepturile in alte moduri si atunci nu voi fi delor blanda.

UPDATE: La o luna si jumatate dupa unul din cei doi tineri care au postat atunci poza a postat-o din nou, chiar daca Facebook i-a sters-o in urma sesizarii mele. Iar la sfarsit de decembrie am gasit alti 4 tineri care au postat-o. Am luat zeci de pagini la rand si asa am descoperit o lume virtuala periculoaasa. Mult mai periculoasa decat mi-o imaginam. Este foarte important ca ONLINE sa ne protejam mult mai mult decat OFFLINE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Ce punem la păstrare pe iarnă?

A trecut și sărbătoarea Schimbarea la față semn că toamna nu e departe, că în curând fața naturii își va...

Close