Viața simplă
Mi-a ajuns în “mână” un articol interesant despre o familie care în 2010 a decis să renunțe la 90% din lucruri și să se mute într-o căsuță mică utilată așa încât să le acopere toate nevoile. Așa au dezvoltat TinyHouseBuild
Conceptul reprezintă o casă micuță foarte bine organizată în care își găsesc loc toate cele necesare fără a încărca cu lucruri inutile. S-a dovedit prin sondaje și statistici că cele mai multe dintre lucrurile ce le avem nu le folosim.
Uneori am senzația că de asta am eu nevoie pentru a avea timp de toate, pentru a fi relaxată și fericită, pentru a mă bucura din plin de ce îmi contează cel mai mult în viață. De asta încă de anul trecut am început marea debarasare, dar nu este încă la final. O voi considera la final când nu voi mai avea lucruri pe care să nu le folosesc cu lunile.
Mă gandesc deseori că bătrânii noștri nu aveau nici mașină de spălat nici de haine și nici de vase, nu aveau nici blender, nici robot de bucătărie, nici mixer sau mașină de făcut pâine. Și totuși își făceau cu brio toată treaba.
Cartofii, ceapa, roșiile și toate cele erau cultivate de ei: săpate, îngrijite, culese, conservate de ei. Vaca, porcii, găinile nu le lipseau și își făceau timp să se ocupe de ele. Și pentru cei care nu au avut grijă de o grădină sau de animale măcar o săptămână vă spun că ocupă destul de mult timp zilnic fiecare din aceste sarcini. Eu recunosc că la noi în casă eu mai puțin mă ocup de aceste îndatoriri.
Și totuși … Nu se plângeau că nu au timp, chiar dacă, fără îndoială, nu le era mai ușor ca nouă, din contră.
Noi, cei mai mulți, avem apă curentă, avem electrocasnice ce ne ușurează treaba, nu ne producem noi cele necesare … și totuși … ne plângem că nu avem timp, că suntem obosiți.
Eu ajuns la concluzia că excesul de lucruri e una din cauzele suprastimulării și mai ales a aglomerării sarcinilor. De asta vă și povesteam că am început să reduc masiv … și iar o iau de la capăt că încă mi se pare că am prea multe.
Modul simplist sunt convinsă că ar reduce mult din consumul de timp și energie și implicit ar aduce o stare de bine.
Multe haine și electocasnice nu le-am folosit decât ocazional. Pe haine în general nu am dat bani și chiar dacă am dat nu am dat mulți, dar electrocasnicele în general le-am ales de calitate și implicit nu au fost deloc ieftine. Deci modul simplist aduce și un beneficiu financiar.
Modul simplist al anilor ’30, nu e același cu cel al anilor ’90 și cu atât mai mult al anului 2015. Nu cred că pentru a trăi simplist ar trebui să renunț la mașinile de spălat, dar cred că ar fi bine să renunț la zecile de jucării cu care nu se joacă, sau la răzătoarea care nu o folosesc, sau la zecile de haine nepurtate de ani de zile sau niciodată.
Fără îndoială asta ne-ar ajuta să ne organizăm mai bine spațiul, timpul și banii!
Leave a Reply