Pierdem timp prețios căutând perfecțiunea în bucătărie

De la cel mai mic la cel mai mare al casei toți preferăm mâncarea proaspăt gătită, atunci luată de pe plită. Asta a fost și rămâne o mare problemă a noastră pentru care caut o soluție, o rezolvare pentru că îmi consumă mult timp, iar de când gătesc  cu copiii prin preajmă îmi consumă și mulți nervi și energie.
Îmi amintesc o fază, pentru mine haioasă, pentru părinții mei rușinoasă. Când au venit părinții soțului să mă “ceară” de la ai mei, părinții mei au pregătit mâncare proaspătă în acea dimineață, iar când au sosit doar au încălzit mâncarea: supă de pui cu tăieței și pireu de cartofi cu carne de pui.
Până să fiu gravidă prima dată acea supă o mâncam cu plăcere doar proaspătă, atunci terminată, sau făcută de bunica maternă care o făcea perfectă, inegalabilă.
În timp ce mâncam, nu știu cum de am zis ceva de genu că nu mai vreau că mie îmi place doar proaspătă. Am văzut instant că le pică fața alor mei. Nu am să îl uit pe tata, Dumnezeu să îl odihnească în pace, cum încerca să își remedieze imaginea ce involuntar le-o creiasem. “Și ce? Asta nu-i proaspătă ? (mă întreba el) Ce-or crede oamenii ăștia ?! că le dăm mâncare veche?!” Evident mi-am reparat greșeala, de fapt socrii nici nu au crezut asta, ne cunoșteam de 5 ani, dar asta este amintirea mea legată de mâncarea proaspătă pe lângă cele din copilărie când supa de duminică era în oală maaaare și uneori mâncam și joi din ea.
Acum să revin la subiectul postării:
E clar că încercând și făcând zilnic 1-2-3 feluri de mâncare se consumă mult timp (cu pregătitul, cu stânsul bucătăriei, cu spălatul vaselor) și resurse (apă, detergenți, curent și/sau gaz). M-am convins de asta chiar și în acea singură zi când am gătit în concediu. Mă conving zi de zi când dintr-un motiv sau altul nu gătesc. E mult mai ușor să încălzesc decât să pregătesc mâncarea. Totuși de cele mai multe ori în loc să încălzim ne mulțumim cu uscături. Așa că la fiecare încercare a mea de a găti pentru mai multe zile, nu fac altceva decât să stâng în frigider mâncare care să ajung să o arunc.
Pentru a economisii ceva timp și a avea o rezervă în zilele în care nu am timp am pus la congelator supă concentrată de pui, sarmale, ardei umpluți, perișoare, legume tăiate/rase etc, însă aceste soluții, deși eficiente, nu sunt suficiente. Cel mai eficient ar fi supa/ciorba să o gătesc pentru 2-3 zile, felul 2 pentru 2 zile, doar garnitura, salata și cina să rămână zilnice.
Mă gândeam că supa/ ciorba / felul ll în a 2a- a 3a zi să le transform cu un adaos de ierburi (mărar, leuștean, pătrunjel) sau cu bulion/roșii, smântână, paste, orez, găluște etc pentru a părea proaspăt terminate.
O altă variantă ar fi să pregătesc toate ingredientele, să le depozitez în congelator curățate și tăiate, gata de pus în oală la nevoie.
La voi cum e cu gătitul? Cât timp pierdeți zilnic și de câte ori pe săptămână gătiți?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Relația părinte-copil

Scriam acum câteva săptămâni despre o conferință de parenting ce urma să aibă loc la noi în oraș (Din păcate...

Close