Cum ne impartim banii

” Nu contează cât câștigi, întotdeauna amintește-ți să îi împarți în cinci părți proporționake. Fă-te mereu folositor” 

(Li Ka-Shing)

Sursa foto: linkedin.com
Sursa foto: media.licdn.com
Pe unul din cei mai bogati oameni asiatici Li Ka Shing l-am descoperit intamplator vazand primul citat pe care l-am postat in acest articol. Mi-a placut, iar curiozitatea m-a facut sa aflu mai multe despre el, asa incat am descoperit cateva lucruri interesante. Nu le voi prezenta si eu ca au fost alti bloggeri romani care au facut-o inaintea mea, dar va invit sa le cititi postarile.
Pe Secretele milionarilor Povestea de succes a lui Li Ka-Shing
Pe Succes dublu si pe CampusCluj puteti citi despre unul din cele mai interesante strategii a milionarului pentru a ajunge bogat, mai exact un plan pe 5 ani de zile pentru cine vrea sa ia controlul propriei sale vieti.

Pentru ca e vorba de o traducere putin adaptata a strategiei milionarului articolele sunt asemanatoare. 

Mi s-a parut interesant si chiar o provocare. E adevarat ca mi se pare cam greu de aplicat la noi, mai ales de cei cu venituri mici si foarte mici (despre ei am scris saptamana trecuta) insa cred ca nu e chiar imposibil, cu usoare adaptari.
Sursa foto: bettersavvy.com

Ideea e ca banii ar trebui sa se imparta in urmatorul mod:

Contul 1. 30 % din venituri – pentru cheltuieli curente in mod minimalist
Contul 2. 20 % din venituri – pentru sa-ti faci prieteni si sa-ti extinzi cercul social
Contul 3. 15% din venituri – pentru studii
Contul 4. 10% din venituri – pentru recreere si vacante
Contul 5. 25% din venituri – pentru investitii

Li Ka-Shing cel mai bogat om din Hong Kong, din ultimii 17 ani, crede ca acesta e modul in care poti deveni bogat. Ca e important sa te faci cunoscut, sa iti faci noi si noi prieteni, sa intretii relatii,  intotdeauna cu cei mai destepti decat tine si cei care te-au ajutat la un moment dat. Dar in acelasi timp sa te cultivi, sa inveti permanet, sa te recreezi si sa investesti.

Pare curios cum investind mai putin de jumatate din bani si cheltuind cea mai mare parte pe ”distractie” poti sa te imbogatesti.

Avand in vedere ca cercul nostru de prieteni e foarte limitat (nu prea avem timp) si de economisit am economisit maxim cat am putut, parca fara efect, poate modul in care am incercat noi sa ne imbogatim nu a fost cel mai potrivit, asa ca ma gandesc serios sa aplic aceste procente la veniturile noastre, chiar daca stiu ca sotul va fi total impotriva. Cu mici adaptari as vrea ca acest plan sa il aplicam pe bugetul nostru. Pentru ca noi deja 40% din venituri il avem lunar de dat bancilor, la noi impartirea va fi pe restul de 60%. De asemenea cu o parte din banii pentru relatii vreau sa imi fac cat mai primitoare casa asa incat sa ii pot invita nu doar pe cei mai apropiati ai casei. Pentru categoria studii am sa reduc procentul la 5-10% deoarece acces la multe carti si seminarii gratuite sau ieftine am online, iar cealalta parte o voi investii in educatia copiilor.

Eu ma tot gandesc la cei cu venituri mici si foarte mici … pentru ei 30 % ar insemna 360 – 450 lei din care sa se intretina (mancare, igiena, utilitati, transport etc.)  deci foarte putin asa ca probabil lor le-as recomanda pana ajung la un nivel al veniturilor mai mare ca procentele sa fie usor diferite.

Contul 1 – 50-60% cat sa fie minim pentru un trai minimalist
Contul 2 – 15-20% cu observatia ca nu pe distractii cu prieteni cum am observat ca au unii obiceiul sa faca ci pe posibile ”intalniri de afaceri”, cu oameni care le pot deschide noi orizonturi, ii pot pune in legatura cu oameni mai instariti, cu oameni care ii pot angaja si plati mai bine
Contul 3 – 5-10%  cu observatia ca sunt multe carti gratuite on-line si seminarii si cursuri gratuite/cu pret mic atat online cat si prin orasele mai mari, trebuie doar sa afli de ele.
Contul 4 – 5% din venituri pentru vacante chiar si cu cortul sau in judetul din care esti pentru ca Romania e frumoasa si in cel mai uitat loc
Contul 5 – 15-25% pentru investitii

Ai aplica si tu aceste proportii in buget? Sau ai alte proportii la care te gandesti?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
ZACUSCĂ DE VINETE

După mulţi ani în care i-am promis mamei că îi copiez toate reţetele din caiete, uite că acum am început....

Close