Cum aleg un uscator automat de rufe
Da, m-am saturat de intins si strans rufe zi de zi. M-am saturat sa le aduc in casa pline de insecte. M-am saturat sa le tin la uscat si o saptamana si sa nu fie uscate si sa le iau sa le intiind din nou prin casa pentru a le usca. Masina de spalat cu uscator incorporat am avut, mi-a fost utila pentru prosoape, pijamale, pentru 2 -3 haine uscate rapid, dar in rest nu prea. Mi le sifona tare, le distrugea, asa ca masina de spalat rufe cu uscator nu este acum o optiune pentru mine.
Asa ca … m-am hotarat sa cumpar un uscator automat de rufe. Am si sustinerea sotului satul de raspunsul “Inca nu s-au uscat blugii?!?” asa ca am si buget alocat. Acum decizia cea mai grea cade pe umerii mei 🙂
“-Ajuta-ma sa aleg uscatorul!
-Nu eu il folosesc. Alege care iti place, doar sa nu fie Gorenje si sa fie pana in 2.500 lei, maaaaaxim!”
Grea decizie. Studiez piata de profil de multe luni, poate chiar un an si totusi nu stiu ce sa aleg. Stiu sigur ca vreau sa fie una din marcile Beko, Whirpool, Ariston, Indesit, Electrolux sau Artic. Mai stiu ca vreau sa am functia de uscare rapida, calcare usoara si aceea pentru pus direct in dulap.
Zis si facut. Caut optiunile. Aflu ca unele sunt in condensare, iar alte motoare in condensare au si pompa de caldura. Pe termen lung cele cu pompa de caldura sunt mai avantajoase pentru ca au un consum energetic mult mai redus, dar sunt mai scumpe, chiar de 2 ori mai scumpe. In plus se pare ca cele cu pompa de caldura usuca mai bine rufele. Bugetul imi permite sa aleg oricare tip, dar in acelasi timp ma doare sufletul sa dau atatia bani. Dintr-un calcul simplu, spaland in medie 30 ture de haine lunar, diferenta de pret sigur o recupereaza in timp consumul redus de energie eletrica. In plus uscand mai bine rufele nu trebuiesc puse la uscare suplimentara ceea ce inseamna un cost suplimentar.
Dintre uscatoarele cu condensare as opta pentru un uscator Whirpool pentru ca de acestea am auzit de la prieteni ca ar fi foarte bune sau unul Eletrolux care sunt foarte apreciate.
Dintre cele Whirlpool am ales FreshCare+ cu capacitatea de incarcare de 8 kg, clasa energetica B (o clasa foarte buna pentru uscatoare cu condensare) si eficienta de condensare B (din nou o clasa foarte buna pentru aceste tipuri de uscatoare). Dintre programe ca incanta ideea ca poate usca Jeans, Articole sportive, lana, Delicate, Bumbac, dar si articole mari precum lenjerii de pat. Ca si functii antisifonarea este o functie care mi se pare foarte utila, faptul ca are un indicator care arata progresul programului de uscare si un indicator care indica sfarsitul ciclului, iar pornirea inatarziata este foarte utila. Functia Fresh Care+ asa cum ii este si numele modelului adauga prospetime hainelor uscate. Calcarea usoara este inca o functie importanta pentru camasi, pantaloni si fuste de stofa, rochite de vara care necesita calcare. Programul pentru rufe colorate protejeaza culoarea printr-o uscare mai blanda. Avantajul este ca acum este la promotie, cu o reducere de 32% aici.
Dintre cele Electrolux am ales un model PerfectCare600, tot de 8 kg capacitatea de incarcare, cu caracteristici foarte apropiate de masina descrisa mai sus, dar ce imi place mai mult la ea este ca folosesc senzori speciali care identifica nivelul umiditatii astfel regleaza pe parcurs durata uscarii cu uscare mai delicata pentru a proteja tesaturile. In aceasta saptamana si acest model are pretul redus, avand chiar o reducere mai mare, de 44% aici
Dintre modelele cu condensator cu pompa de caldura de care ziceam ca sunt mai scumpe dar mai economice si mai eficiente m-am oprit pe 3 modele, un Beko, un Hotpoint si un Indesit. Caracteristicile gen consum de energie eletrica sunt apropiate la toate 3, Beko si Indesit usuca 7 kg de rufe, iar Hotpoint 9 kg, ceea ce ar fi un plus. Beko mi-a placut pentru programul Hygienic Dry, Hotpoint pentru programul de plusuri care in mod sigur este potrivit si pentru perne, iar Indesit pentru programul de pantofi sport si programul MIX care permite uscarea unor tesaturi diferite in acelasi timp.
Acum, ca si la uscatoarele cu condensare preturile acestor modele sunt reduse. La Beko cu 26% aici, la Hotpoint cu 25% aici, iar la Indesit cu 34% reducere aici.
Mai este un model Electrolux, ceva mai scump, dar care se incadra si el in buget, este dotat cu senzori performanti care sa ajute la o uscare mai delicata si in acelasi timp mai eficienta, iar functia Reverse Plus care misca tamburul in ambele directii pentru a impiedica rasucirea si incurcarea hainelor mi s-a parut o functie foarte atractiva. De asemenea acest uscator are zeci de review-uri de 5 stele, ceea ce mi se pare un plus de incredere. La reducerea de 27% o puteti gasi aici.
Punand pe hartie aceste calcule, tinand cont ca bugetul imi permite o masina cu pompa de caldura si de nevoile noastre ca functii, am ales masina Indesit la pretul de 1776 lei cu transport. Dupa review-uri si alegerea atenta intre atatea modele disponibile pe piata sunt sigura ca am luat decizia potrivita.
Voi aveti uscator automat de rufe? Daca da, ce model? Sunteti multumite de el?
Leave a Reply