Copilul prematur – Ce este naşterea prematură?

Naşterea prematură (înainte de termen) este naşterea care se produce înainte de a 37 –a săptămână de amenoree (după ultima menstruaţie).

Sarcina durează în medie 266 zile de la data fecundării. Dar, în practica obstetricala, începutul sarcinii este fixat în prima zi a ultimului flux menstrual normal, fecundarea fiind considerată ca având loc la aproximativ 14 zile după începutul ultimei menstruaţii. Astfel încât durata medie a sarcinii este de 280 zile, sau 40 saptamani de amenoree (absenţă a menstruaţiei).

Copilul prematur este cel născut între a 22-a şi a 37-a săptămână de amenoree. În schimb, copilul născut după 41 saptamani şi 3 zile este numit postmatur. Cu cât prematuritate este mai mare cu atât mai importantă, cu atât bebeluşul este mai fragil, iar posibilităţile sale la naştere de a supravieţui fără asistenţă medicală adecvate sunt scăzute.

În cazul unei naşteri ce are loc înainte de a 32-a săptămână (o vârstă gestaţională critică), mortalitatea perinatală este frecventă, iar sechele neurologice sau psihomotorii sunt posibile.

Din aceste motive, este foarte important ca naşterile premature sa fie evitate, prin depistarea factorilor de risc şi controlarea lor în masura posibilului. Sarcina multiplă, infecţiile urinare sau genitale, placenta praevia, diabetul, hipertensiunea gestatională (în timpul sarcinii), vârstă, obiceiurile de viaţă prea extenuante, luarea în greutate, sau dimpotrivă, slăbirea accentuată…toţi aceşti factori trebuie luati în considerare în timpul unei sarcini.

Prematurul va prezenta patologii mai mult sau mai puţin importante în functie de vârstă sarcinii. De exemplu, imaturitatea pulmonara poate împiedica nou-născutul să respire spontan şi va necesita asistenţă ventilatorie. În cazul în care corpul nu se adaptează la temperatura ambiantă, există riscul unei hipotermii, iar prematurul va fi pus în incubator. Vor fi administrate perfuzii cu solutie de glucoza deoarece exista riscul unei hipoglicemii. Imaturitatea tubului digestiv poate provoca tulburări metabolice şi nutritionale.