Ce mâncăm de Crăciun?

Se apropie cu pași repezi Crăciunul. Nu mai e ce a fost … a rămas partea comercială a sărbătorii ca la multe alte sărbători … cadourile și mesele îmbelșugate.

1-meniu

Dar pentru că de mâncat tot trebuie să mâncăm asta nu o putem omite … așa apare dilema anuală a gospodinei ”Ce să mai gătesc de Crăciun?

MASA DE CRĂCIUN ÎN ANUL 1937

În una din casele bogaților vremii dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur masa de Crăciun bogată și variată a fost schițată într-un vechi ” carnet de bal ” lista pentru masa de Crăciun, anul 1937.

Detaliile le puteți citi pe blogul lui Ion Coja și e interesant de citit. Cuprinde atât meniul propriu zis cât și modul de servire și desfășurarea mesei cu obiceiurile ei.

MASA DE CRĂCIUN ÎN CASA DE TĂRANI DIN ARDEAL

Pentru că bunica mea (93 de ani) a fost în grija mea pentru câteva zile, am profitat cât m-au lăsat două păpușele, să mai îmi povestească amintiri din copilăria și tinerețea ei. Cu ocazia asta subiectul a fost masa de Crăciun.

Sigur nu e greu de ghicit cam ce cuprindea, noi ca popor fiind mai tradiționali și mai conservatori, dar vă scriu totuși ce găteau pentru Crăciun și câteva tradiții de Crăciun.

Pentru se ţinea tot postul, inclusiv duminicile, se mânca mult în seară de ajun: jumăricârnaţ, caltaboş şi sângerete, făcute la cuptor. Se serveau cu varză acră. Mai erau nelipsitele sarmale cu varză acră şi mămăligă alături de smântână. Sarmalele pe jumătate fierte se puneau la cald între paturi şi dricare(dune) mari şi grele de pene. Aşa se păstrau perfecte, calde pentru ziua de Crăciun când se serveau direct de acolo. Toată casă mirosea îmbietor. Cozonacul şi vinul erau nelipsite şi ele. În dimineaţă de Crăciun se făcea supă care completa meniul. Colindele răsunau din ajun în tot satul şi nu era casă necolindată. Copiii primeau, în desăgile lor frumos cusute, mere şi nuci şi se înfruptau din cozonacii cu mac sau nucă.

CE SE GĂTEȘTE ÎN 2015 DE CRĂCIUN:

ÎN SATELE DIN ROMÂNIA

Pe lângă jumări, cârnaţi, caltaboş, sângerete, sarmale, supă în ultimi ani se mai pregătesc tobă, şniţele, chifteluţe, costiţe la cuptor. Pe carnea şi legumele din supă se face salată de boeuf. La capitolul prăjituri pe lângă cozonac se mai fac: porlos cu mere/brânză, prăjitură fanta, salam de biscuiţi. Murăturile au şi ele loc de onoare pe mesele de Crăciun.

ÎN ORAȘELE DIN ROMÂNIA

Meniul de la sate este completat de:
– diferite salate: de vinete, ciuperci, ţelină;
– aperitive precum: cordon bleu, şniţel rulat/umplut, rulade de carne cu diferite umpluturi (ou, cârnat, măsline, legume),diferite checuri aperitiv, doboş de şuncă presată cu caşcaval, bulete de caşcaval, biluţe de cas cu diferite arome
– pateu de ficat făcut în casă, pastă de brânză
friptură de porc, de curcan
La partea de prăjituri varietatea e şi mai mare: mai cremoase, mai seci, cu blat, cu foi, tip chec, brioşe, e plin google de idei

CE GĂTESC EU PENTRU ACEST CRĂCIUN

Cârnat, caltaboş, sângerete, costiţe, friptură de porc la cuptor
Tobă, jumări
Şniţele simple/ Şniţele rulate cu morcov fiert şi castravete murat
Chiftele

Vinete cu maioneză
Salată de ţelină
Salată de cartofi

Biluţe de cas cu patranjel / boia de ardei / susan
Supă de pui cu găluşte
Salată de boeuf
Sarmale

Dulciuri:

Prăjitură deşteaptă: Oscilez între a Jamilei,cu vanilie sau a Adrianei, cu ciocolată

Prăjitură tăvălită care are cocos deasupra şi pare ninsă

Rulada cu gem a Jamilei

Chec cu fructe uscate

Rulada ochi de elefant

Cozonac unguresc

Fursecuri cu stafide

Fursecuri cu susan

Panettone

IDEI PENTRU MASA DE CRĂCIUN 2015

Sper că ați găsit câteva idei interesante pentru meniul acestui Crăciun. Dacă ți s-a părut interesant și util articolul nu uita să îl share-uiești si prietenilor tăi.

Înainte de toate nu uitaţi de cumpătareîn toate …

POFTĂ BUNĂ ŞI CRĂCIUN FERICIT!

UPDATE: Am adăugat la dulciuri câteva fursecuri şi un panettone (am pus link-urilemai sus) şi am făcut lista de ingrediente.

O adaug în speranţa va fi de folos. Din albuşurile care nu le voi folosii voi face fursecuri cu nucă de cocoş aşa cum am scris în articolul Idei pentru a economisii in bucatarie

fursecuri cu stafide fursecuri cu susan Prajitura desteapta cu ciocolatta baigli chec fructe uscate ochi de elefant rulada cu dulceata prajitura tavalita panettone TOTAL
faina 140 200 120 500 150 140 350 400 2000
unt 100 125 110 200 200 200 80 1015
zahar pudra 100 90 150 210 125 40 715
stafide 100 140 240
esenta de vanilie 1 1 lgt extract 3 1 1 1 1 pastaie 7
oua 2 1 4 1 2 4 3 17
galbenus 2 1 4 7
amidon de porumb 80 80
praf de copt 1 lgt 0.5 lgt 10 10
crema tartinabila 100 100
susan 100 100
cafea solubila 1 lgt 0
lapte 1 lg 600 350 200 500 180 1830
cacao 45 65 110
drojdie proaspata 10 25 35
Coaja de lamaie 3 1 4
nuca macinata 250 350 600
Fructe si nuci uscate 150 150
zahar brun 180 150 60 200 80 670
biscuiti 400 400
nuca de cocos 100 200 300
banane 2 2
gem 200 200
ciocolata amaruie 200 100 300
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply to De ce nu mai fac prajituri pentru Craciun | InsemnarileUneiFemei Cancel reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: SI SATU MARE E FRUMOS!

Suparata ca circula o poza pe facebook cum ca doar in Satu Mare e urat acum inainte de  sarbatori, am...

Close