Calendarul advent: ce este, cum se face si de ce sa faci un calendar?
La mulţi ani România! La mulţi ani români! Azi este ziua naţională a României şi chiar dacă îmi lasă deseori gust amar e ţară în care am crescut şi în care momentan îmi cresc puiuţii, cu minunăţiile ei aşa că m-am oprit câteva secunde să urez tuturor românilor La mulţi ani!
Adventul sau aşteptarea Crăciunului
De când sunt mămică am auzit pentru prima dată de aceste calendare. Îmi plac aşa colorate şi ingenioase … sunt variate şi foarte atrăgătoare, atât pentru copii cât şi pentru părinţi.
Ce este adventul?
Pentru că nu ştiam nimic de ele, de istoria lor, m-am pus să citesc şi să o descopăr. Aşa am aflat că:
Adventul e perioada de linişte şi bucurie în aşteptarea Crăciunului care cuprinde ultimele 4 duminici. Simbolul adventului este o coroniţă cu 4 lumânări. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare.
Calendarul de advent s-a născut, după cum spune legendă, când un preot a avut inspiraţia de a pregăti 24 de lumânări care le-a aprins zi de zi câte una, că răspuns la întrebarea repetitivă a copiiilor “Când vine Crăciunul?” . Un articol detaliat despre ce este adventul am găsit pe PovestiSasesti
Cum se face calendarul?
Ideile sunt multe şi variate, e suficient să întrebi domnul google-ştie–tot şi se vor afişa sute-mii de modele care mai de care mai atrăgătoare. De găsit se găsesc şi de vânzare, din ce am auzit chiar şi Lidl a avut de curând de vânzare un astfel de calendar.
Fie că sunt făcute din pânză, din cutii, din cartoane sau hârtie, toate sunt frumoase. Cu decoruri copilăreşti pline de culoare sau doar în 2-3 culori ele atrag atenţia şi tare greu te poţi hotărî care model să îl alegi. Aşa că alege în funcţie de buget şi preferinţe cromatice şi pune-te pe treabă dacă vrei să îl confecţionezi singură.
De ce să faci un calendar advent?
Nerăbdarea cu care copiii aşteaptă Crăciunul e unul din principalele motive. Pentru că lor le e greu să înţeleagă cât timp mai au de aşteptat până la Crăciun, neavând prea dezvoltată noţiunea timpului, aşa încât calendarul îi ajută să vizualizeze cât a mai rămas.
Pentru că nu toată lumea are calendarul pregătit şi poate în ultima clipă îşi doreşte să îl facă Ama Nicolae a adunat anul trecut câteva idei frumoase, simple şi rapide pentru calendar care va pot inspiră. Vă invit să citiţi postarea ei.
Să începem numărătoarea inversă!
Pentru mai multe idei adaug o colecție deschisă (pe care să o completați și voi) de link-uri care să vă inspire.
Vă urez și eu timp frumos de advent, urarea tradițională!
UPDATE: 2 decembrie 2015
Calendarul nostru advent. Simplu, ieftin și rapid de făcut, ai nevoie de un carton mare sau o coală de împachetat, post-ituri și marker sau cariocă. Pentru un design și mai deosebit puteți să fotosiți și alte materiale. Eu din lipsă de timp doar am scris pe fiecare post-it numărul și provocarea zilei. Pentru acest calendar se pot implica în realizarea lui chiar și copii de 1,5 ani.
Pentru prima zi provocarea era legată de ziua Națională a României. Am făcut steagul tricolor din jucăriile care le-am avut la îndemână.
Leave a Reply