52 de saptamani pentru 13 obiceiuri bune

Timpul, un dusman sau un aliat?

Cat timp traim timpul e bine sa ni-l facem aliat. Dar cum sa nu fim mereu contra-timp?

ceas

Am mai scris in cateva ocazii despre timp ca mi-ar fi insuficient pentru tot ce as avea de facut. Totusi in ultimul an am inceput sa ma analizez si sa caut cauze ale lipsei eficientei mele, cauze care tin de mine nu de ceilalti.

Noul an cu obiceiuri mai bune

Obiceiurile care ni le formam, bune sau rele, ne influenteaza mult viata si calitatea vietii. Suntem deseori tentati sa spunem ”Nu am timp” chiar  si unor actiuni care ne iau 5 secunde si totusi alte actiuni care au devenit obiceiuri le executam fara sa ne gandim ca economisim cele 5 secunde. Un exemplu e ca 5 secunde ne-ar lua sa stergem cu o laveta sau sa limpezim cu apa lavoarul dupa ce ne-am spalat, insa nu o facem ”din lipsa de timp” insa stingem becul in baie dupa ce iesim chiar daca ne ia 5 secunde sa il stingem (pana ridicam mana la intrerupator, stingem, ne intoarcem) si totusi asta ne-a devenit un obicei.

Cum sa ne formam bunele obiceiuri?

Se zice ca pentru ca ceva sa devina un obicei trebuie sa treaca 4 saptamani de exercitiu. Important e ca in fiecare ocazie sa facem ce ne-am propus, constant si consecvent. Nu se intampla nimic daca uitam uneori, dar important e ca indata ce ne-am amintit sa facem ceea ce ne-am propus. Dupa cele 4 saptamani acea actiune va intra in reflex, in obisnuinta. Apoi nu ne ramane decat sa nu ne lasam ci sa perseveram. Pentru ca proastele obiceiuri sunt mai usor de pastrat decat cele bune aici trebuie sa intervina vointa proprie.

Cele 12+1 obiceiuri pentru 52 de saptamani

Bine-nteles ca aici fiecare din voi are libertatea de a si le adapta si alege, asa incat sa se plieze pe nevoile si dorintele proprii.

Cel mai important obicei va fi cel al hidratarii. Acesta e primul. Voi bea apa si imi voi invata familia sa se hidrateze corect. Ne vom incepe ziua si ne-o vom incheia cu un pahar de apa.

  1. Notez, filmez, fotografiez fiecare clipa care cred ca e memorabila. Sunt foarte dezamagita ca nu am tinut un jurnal a ceea ce faceau/spunea fetele pentru ca timpul trece si cu aceste momente unice nu ma mai intalnesc, iar memoria ne mai joaca feste. Tot aici intra, ca si mod de organizare, sa imi notez imediat ce imi amintesc ca trebuie sa fac ceva, sa cumpar ceva, dar si tot ce am cumparat
  2. Toate la locul lor si un loc pentru toate. In planul meu de organizare pentru 2016 una din cele mai importante masuri e aceea de a gasi/alege locul potrivit pentru fiecare obiect din casa si de afara. Totusi aceasta masura nu este suficienta daca nu punem la loc imediat ce e de pus. Scriam aici ca in acest an din punct de vedere al organizarii timpului sloganul meu va fi ”Nu lasa pe mai tarziu ce poti face chiar acum”. Intre timp am aflat de regula celor 2 minute, care deja in acest inceput de an mi-a prins foarte bine. Ce spune aceasta regula? Ceea ce poti face in 2 minute sau mai putin nu amana. Dar despre asta voi scrie mai pe larg peste cateva saptamani, cand voi trece la acest al doilea obicei.
  3. Fac ordine in baie, bag rufe la spalat, limpezesc cada de dus, sterg lavoarul, oglinda, geamul, usile in timp ce ma spal pe dinti. Igiena orala corecta se face pe parcursul a 5 minute  de periaj de doua ori pe zi, deci ar fi foarte benefic ca cele 10 minute zilnice sa le folosesc cat mai eficient. In timp ce imi periez dintii cu o mana voi face tot ce pot in baie folosindu-ma de mana libera.
  4. Aranjata, echipata cat mai atenta la aspectul exterior gata pentru o noua zi. Dupa obiceiul batranelor voi incepe ziua pieptanandu-ma si renuntand la pijama
  5. Seara la culcare chiuveta din bucatarie sa fie sclipitoare dupa cum ne recomanda FlyLady.
  6. Miscare in natura. Zi de zi cu intreaga familie. Mai mult dans si momente de rasete si voie buna.
  7. Vizitam pe cineva sau ceva saptamanal. Avem atatea locuri minunate in preajma, oameni dragi pe care deseori amanam sa ii vizitam, din ”lipsa de timp” care mascheaza de fapt o anumita comoditate.
  8. Exercitiu de buna-dispozitie: in fiecare moment sa gasesc ceva pozitiv
  9. Sa vorbesc mai mult, sa spun ce am de spus, fara ocolisuri in cel mai potrivit mod in functie de persoana careia ma voi adresa.
  10. 5 fructe si 5 legume crude zilnic, sub forma de suc, salate, cat mai ca atare
  11. Sa ne jucam mai mult in 4, sa ne detasam de pozitia de mama-tata si sa ne punem la mintea lor, a copilelor noastre.
  12. Vreau sa reiau un obicei al studentiei: scrisoarea-jurnal, scrisoarea adresata sotului in care amintesc momentele fericite sau mai neplacute (doar cele cu adevarat importate care sper sa fie putine), realizarile.

Cred ca asa vom fi mai fericiti si fetele mai fericite.

Sunt cateva obiceiuri care sper sa imi usureze in acelasi timp viata, sa imi eficientizeze timpul alocat diferitelor sarcini.

Daca ti l-a parut interesant articolul, nu uita sa il dai mai departe.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
52 de saptamani pentru debarasare

Schimbarile mari se fac cu pasi marunti si perseverenta Inceput de 2016 E inceputul noului an, prima saptamana completa din...

Close