S-a votat dublarea alocației pentru copii mai mari de doi ani
Cred că deja știți că în cursul zilei de miercuri s-a votat dublarea alocației de stat pentru copiii mai mari de 2 ani, ajungând astfel la 84 lei.
Dacă e să fiu onestă fără să mă gândesc că și în bugetul nostru vor mai intra niște bani am să zic că nu e deloc bună această decizie.
Am să și argumentez:
1. În prezent statul nu prea e capabil să susțină o astfel de cheltuială, deși nu e vorba de o sumă mare pe copil, pentru stat e o cheltuială semnificativă
2. Argumentul acesta, din punctul meu de vedere, e cel mai important, vor fi familii în care părinții vor considera asta portița de salvare și nu se vor obosii să își găsească loc de muncă, din comoditate să nu zic din “puturoșenie”, astfel, o mare parte din beneficiari nu o merită creșterea.
Lăsând la o parte cele spuse mai sus, să facem un exercițiu să vedem ce înseamnă cei 42 de lei în plus.
Acești nici 10 euro pot însemna foarte puțin sau o sumă frumușică, depinde cum sunt cheltuiți.
42 lei înseamnă
– sandwich-ul pus la școală de acasă
– meniul pe 6 zile de grădiniță la noi în oraș
– un colant și un tricou
– o pereche de sandale
– o “vizită” mică la librărie pentru creioane, cărți, acuarele, lipici, hârtie, un joc educativ, o jucărie
… și lista poate continua după preferințe
Sunt puțini, tare puțini … Se pot cheltui foarte repede sau se pot … economisi … înmulții
Dacă până luna asta ai putut trăi fără să îi ai, nu văd de ce, de luna viitoare ar trebui să fie cheltuiți! Ar fi mult mai benefic economisiți.
Cum ți se pare suma de 504 lei? Sunt bani frumoși, nu?
Pe ce i-ai putea cheltui pentru copil?
– Ai putea să îi cumperi o jucărie scumpă, nu?
– Sau să îi schimbi garderoba
– Sau să îi cumperi patul în formă de mașină sau pentru prințese, nu?
– Sau să meargă într-o excursie
Și lista poate continua
Nu-i așa că alt sentiment ai când cheltui pentru copil 500 lei față de 40? Alta e senzația? Și când te gândești că poți să îi opții acei bani fără sacrificii sunt și mai frumoase cumpărăturile. Nu?
Mă veți întreba de unde 504 lei? Că pentru unii sunt jumătate de venit! De unde? Din mărirea alocației! Cum, că alocația s-a mărit doar cu 42 lei? Da, dar într-un an se adună 504 lei, dacă trăiești în continuare ca până înainte de mărirea alocației! 504 lei pentru fiecare copil!!! O sumă deloc de neglijat.
Și dacă banii ăștia îi depozitezi, mai ai și puțină dobândă.
Sau poate te orientezi la niște acțiuni.
Ca să fac o parală, o bancă din românia vinde unități de fond cu aproximativ 38 lei, adică aproape cât suplimentarea alocației. Asta poate însemna că la majorat, un copil de 3 ani în prezent poate avea cumpărate cca 180 de unități din banii ce statul îi dă în plus de luna viitoare. E un start bun pentru copii, iar dacă alocația se economisește în acest fel în totalitate, numărul unităților va fi dublu. Urmărind graficul de la apariția unităților la acea bancă am observat că procentul mediu cu care crește valoarea unităților este în medie de 9,5% pe an, deci valoarea unităților la vânzare va fi sporită.
Citind astea, tu ce alegi să faci cu cei 42 lei?
Leave a Reply