Pe ce alegi să cheltui un leu?

Pentru că în curând se împlinesc 13 ani împreună cu soțul, mă gândeam că 30 lei pe lună economisiti (pentru primii ani de studenție când nu lucram ar fi fost un efort cam mare, dar nu imposibil) ar fi insemnat aproape 5000 lei

Știu că nu e o sumă mare, dar nu e nici de neglijat, însă investită de atunci în mod constant cel mai probabil ar fi fost o sumă chiar frumoasă.
Acesta e motivul pentru care chiar cred că e important să începem să economisim și să investim chiar AZI! De ce? Pentru că ar fi trebuit să investim chiar ieri, iar mâine poate fi târziu să începem.
Avem tendința de a cheltui foarte ușor un leu, pe un covrig, pe o acadea sau o ciocolată, o țigară, un pahar de tărie, uneori chiar pe lucruri inutile cu scuza că e ieftin, dar când e să punem deoparte un leu, ne plângem că nu avem de unde, că nu putem economisii, că  viața e prea scumpă să mai pui deoparte … Însă de cele mau multe ori acel leu cheltuit pe dulciuri, tigări, fast food, e mult mai scump plătit decât acel leu dat comerciantului în schimbul produselor … Acel leu devine atât de scump când sănătatea are de suferit …
Culmea e că după cum auzeam ieri dimineață la radio cei care au renunțat la unul din cele mai scumpe și dăunătoare vicii nu sunt cei săraci ci cei pentru care efortul financiar nu este chiar așa de mare.
Făcând o paranteză la subiect știrea zicea că  cei care doresc ajutor pentru a scăpă de acest viciu pot cere ajutor gratuit. Nu am reținut detalii că la noi nu e cazul.
Până la urmă aceste vicii “ieftine” cumulează pe an sume considerabile, iar pe termen lung pot genera cheltuieli uriașe, fără să menționăm daunele date de deteriorarea sănătății.
Depinde doar ce alegem:
Exemple:
Să fumăm lunar 20-30 de pachete de țigări cu un cost anual mediu de 4200 lei adică 1000 de euro!!!
O menajeră care să ne facă săptămânal treaba
Sau putem să ne facem dantura sau să mergem lunar la un salon de frumusețe sau să ne înnoim garderoba
Sau să ne cumpărăm într-un an o mașină de spălat vase+un robot performant de bucătărie sau chiar un robot care să ne aspire casa în timp ce ne uităm la tv sau mâncăm sau citim sau ne plimbăm
Să cumpărăm aer condiționat
Sau de ce nu un concediu de minim o săptămână
Până și automobil second se poate lua de banii aștia!
Exemplu mai sunt multe, fiecare se poate gândii ce ar face cu banii dintr-un an dați pe țigări.
Eu clar nu aș alege țigările probabil aș alege vacanța 🙂
Acum după ce ai citit acest articol ce te determină să nu alegi de exemplu vacanța în locul țigărilor?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: LA MULTI ANI TATI!

Daca vreti sa participati la Miercurea fara cuvinte, va puteti inscrie in fiecare miercuri aici.

Close