Milionarul de lângă noi
Aproape în orice discuție despre bani auzim: “Ce să fac dacă nu m-am născut bogat?!”
Oare așa o fi? Nu avem ce face decât să ne mulțumim că suntem săraci sau să sperăm la un câștig la jocuri de noroc sau să cerem bani necuveniți înșelând?
Răspunsul e NU pentru că avem ce face, iar cartea Milionarul de lângă noi scrisă de THOMAS J. STANLEY și WILLIAM D. DANKO nu face decât să ne dovedească că cei mai mulți milionari sunt de fapt cei care nu au moștenit averile ci care și le-au construit. Tot cartea dovedește că pentru a fi milionar e mult mai important să pui constant bani deoparte, oricât de mică sumă, decât să ai venituri mari.
Sursa Foto: amaltea.ro |
Cartea are la bază statistici legate de stilul de viață a celor mai mulți milionari. Titlul cărții este sugestiv, referindu-se că cei mai mulți milionari nu locuiesc în cartiere de lux ci în cartiere obișnuite, având case modeste, cu nimic mai extravagante decât a celorlalți vecini.
Ca și venituri tot așa cei mai mulți milionari nu au venituri uriașe și că de multe ori se face o mare confuzie crezându-se că cei care își cumpără lucruri scumpe, dar
“Averea este ceea ce economisești, nu ceea ce cheltuiești.”
(Milionarul de lângă noi – THOMAS J. STANLEY, WILLIAM D. DANKO)
Citind asta mi-am amintit de un articol de presă apărut după moartea unui bătrân care toată viața a făcut curățenie la o școală și la moarte a lăsat moștenire o sumă uriașă bibliotecii școlii, iar astfel de exemple sunt relatate și în carte.
În carte prin comparație sunt arătate averi ale unor oameni / familii cu aceleași venituri, dar și a familii cu venituri diametral opuse pentru a arăta că:
“Acumularea averii are mai degrabă legătură cu rezultatele unui stil de viață caracterizat de muncă, perseverență, planificare și cel mai important autodisciplină”
(Milionarul de lângă noi – THOMAS J. STANLEY, WILLIAM D. DANKO)
Încă un important accent este pus de autori pe copiii proveniți din familii de milionari, care mai des ajung să își facă o carieră din multiple motive:
* părinții investesc în educația lor, le plătesc studii (uneori doar ca un împrumut) și îi trimit să învețe;
* au o bună educație financiară din familie;
* dacă au o idee bună pentru o investiție sunt ajutați de către părinți.
* părinții investesc în educația lor, le plătesc studii (uneori doar ca un împrumut) și îi trimit să învețe;
* au o bună educație financiară din familie;
* dacă au o idee bună pentru o investiție sunt ajutați de către părinți.
Totuși în carte se arată că și ajutorul părinților dacă nu e oferit în mod potrivit poate fi un dezavantaj, cum a fost și în cazul a doi tineri care au investit ajutorul într-o casă mult prea scumpă de întreținut și chiar mai grav tot la 2 ani în mașini scumpe.
Milionarii de cele mai multe ori duc o viață fără extravaganțe, decentă, cu haine de calitate, fără a fi însă scumpe, mașinile și casele sunt chiar modeste, iar studiile le fac la școli care oferă calitate a studiilor, nu consideră că tot ce e scump e bun.
Cartea face parte din lista de cărți cu care Iulia – Economisim.info ne-a provocat la începutul anului și la fel ca celalalte cărți despre care am scris urmare a aceleași provocări aici, aici și aici v-o recomand cu drag.
Leave a Reply