Economisirea e doar primul pas … sau poate al doilea
În ultimii ani românul a trăit în mare parte pe datorie, fie la bancă, fie la magazinul din sat, fie la un coleg, o cunoștință, fie la o rudenie.
Nici noi nu suntem excepție, mai mult sau mai puțin justificat am făcut și noi câteva credite. Despre credite am mai scris și intenționez să public săptămâna următoare un articol cu câteva recomandări înainte de a face un credit.
Dar să revin la subiectul de azi.
Pentru că ne-am obișnuit să trăim din mai mulți bani decât dispunem în prezent, un prim pas în economisire ar fi să învățăm să NU ne mai îndatorăm. Să trăim din cât avem și să nu cheltuim banii care încă nu i-am câștigat.
Ideal e ca din fiecare venit să economisim un procent cât de mare. Însă fiind obișnuiți să trăim mai bine decât ne permitem, schimbarea ar fi prea bruscă. Să fim datornici (în special când nu e vorba de credite pentru locuință) și dintr-o dată să economisim 5% sau alt procent, din venit ar fi puțin realizabil, sau doar pe termen scurt.
Cum am percepe această schimbare?! Ca și o cursă lungă contra cronometru cu bicicleta sau pe jos când încă noi nu am mers pe jos sau cu bicicleta nici măcar 100m. Nu-i așa că ar fi imposibilă sau cel puțin grea și sortită eșecului?! Nu-i așa că pe când să ne bucurăm de rezultat cel mai probabil oboseala ne-ar face să încheiem prea devreme cursa?! Sau dacă nu ne-am opri în timpul cursei cel mai probabil nu am mai face turul de onoare când să “culegi” roadele.
Exact așa e și economisirea. Necesită timp și exercițiu constant. Se începe cu ceva ușor de realizat … cu pași mici.
În primă fază ar fi bine să nu ne mai împrumutăm (excepție fac creditele pentru locuință deși uneori e bine să nu le facem nici pe acelea). Altfel spus primul pas spre economisire e să trăim din cât avem, nu din mai mult, ideal din mai puțin.
Este cam greu (nu imposibil) când se trăiește din venit minim pe economie, dar atunci soluția UNICĂ e suplimentarea veniturilor. Cu cât: oricât de puțin așa cum scriam acum multe luni în articolul Pentru atâția bani nu merită să mă trezesc dimineața.
Al doilea pas este economisirea constantă. Oricât de puțin un procent din venituri să se pună de o parte.
Dacă venitul e mic (am scris de curând ce înseamnă pentru mine venit mic) și 5 % pare un efort prea mare nici să începi să economisești 1% nu e de neglijat (și nu cred că există familie care la fiecare 99 lei cheltuiți să nu cheltuie cel puțin un leu pe ceva inutil). Secretul constă în a economisii de fiecare dată, fără excepție, când intră în casă niște bani, oricât de puțini.
Acești bani, puțini, pot deveni un fond de rezervă pentru zile negre, sau se pot folosi pentru a rambursa anticipat niște credite deja existente, sau pot devenii banii necesari demarării unei afaceri mici, pot fi avansul unei locuințe. Ideal e ca banii economisiți să fie investiți.
Doar așa se poate ajunge treptat la independența financiară mult dorită.
{Datorită unor probleme legate de conexiunea la internet nu pot pune link-urile la care fac referire în postare, dar voi reveni curând cu Update-ul și cu postarea următoare. Îmi cer scuze pentru asta.}
UPDATE 12.09.2015 Am completat cu link-uri
UPDATE 12.09.2015 Am completat cu link-uri
Leave a Reply