Despre bani cu copiii

Sursa foto: girlsgocrazy.info

Cartea “Milionatul de lângă noi” a pus destul de mare accent pe educația financiară timpurie, ce le spunem copiilor despre bani, atât când e vorba de câștigat cât și când e vorba de cheltuit.

“Nu am bani” am inceput să îl înlocuiesc cu:

  • “E mult prea scump, nu merită atâția bani!” 
  • “Nu e pe lista de cumpărături” 
  • “Acum nu e momentul să cumpărăm” 
  • “Avem acasă unul asemănător” 
  • “Îl vom cumpăra când vom avea nevoie/va fi la reducere” 
  • “Renunți la cioco/înghețată pe următoarele săptămâni pt a cumpăra asta?” 

toate replicile însoțite de explicații. Am ales să fac așa pt ai insufla că bani se pot face pentru a cumpăra tot ce ai nevoie, chiar și mofturi, dar trebuie să faci sacrificii și să alegi momentul potrivit.

Am fost un copil crescut cu toate nevoile materiale satisfăcute fără însă a mi se face mofturile cum erau cei mai mulți dintre colegii mei. Era și normal, nu eram fiică de avocat, medic, judecător, inginer, patron etc. ci fiică de muncitori. Nu pot zice că am simțit lipsuri, dar acel “Nu am bani!” îmi răsună și acum în timpanele minții.
De ce? Pentru că în spatele acelor cuvinte și auzind unele conversații între părinți am ajuns la concluzia că noi nu suntem bogați ca x sau y, că noi nu ne permitem și nu ne vom permite niciodată.
Citind cărți pe tema finanțelor personale și citind bloguri pe această temă: Economisim, Burcash și nu numai, am descoperit că inclusiv noi putem să ne administrăm corect bugetul și în timp, prin conservență, răbdare și muncă să urcăm sus și foarte sus pe scara ierarhică. Că e mai important să te autodepășești decât să te plângi / lamentezi că x are și tu nu.
De aceea cred că e foarte important să le insuflăm copiiilor că orice își doresc cu muncă și disciplină financiară pot avea.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Miercurea fara cuvinte: IN PARC

Daca vreti sa participati la Miercurea fara cuvinte, va puteti inscrie in fiecare miercuri aici. Happy WW tuturor!

Close