Cum sa faci fata tentatiilor pentru un plus in portofel?

Acum 25 de ani si daca aveai bani la noi in tara nu aveai mare lucru de cumparat! Acum situatia e de obicei pe dos: ai o varietate larga de produse dar nu sunt bani … si chiar daca sunt se duc … ca iti trebuie si x si y si z produs … ca doar are si vecina, pare bun si util sau pur si siplu ai nevoie!

Dar oare cum e de fapt situatia?

Realitatea e ca pliantele atractive, marfa variata si publicitatea radio/tv nu fac decat sa te provoace sa bagi mana in portofel si sa iti iei a doua razatoare (ca pare mai buna ca cea de acasa si nu e scumpa), inca o pereche de pantofi daca tot sunt la reducere, uite ce fusta frumoasa sau sacou splendid la un pret bun desi cand ajungi cu ele acasa iti dai seama ca nu te avantajeaza deloc si le lasi uitate intr-un colt de dulap … astea ca si astea, dar mai vezi pe un raft sunca feliata inca in termenul de valabilitate la pret bun dupa reducerea de 40% si zici, lasa ca-i buna, am sa o pun portionata in congelator si e buna la o pizza sau un sos pentru spaghete si cand mergi acasa iti dai seama nu numai ca nu prea iti place gustul ei dar si ca puteai de aceeasi bani sa isi o carne proaspata, sa o tavalesti in mirodenii capatand o crusta, sa o bagi la cuptor si alaturi de o salata de cruditati sa te bucuri de o savoare unica si o mancare proaspata, iar daca iti ramane sa o pui in congelator si sa o folosesti aceea pe o pizza … apoi iti zici “De ce am cumparat-o?” Daca nu ati patit nimic din astea sunteti norocosi, ori aveti suficienti bani sa nu regretati niste bani aruncati, ori stiti sa alegeti ceea ce va trebuie nu ceea ce va atrage.

Eu inca mai fac parte din categoria celor care aleg ceea ce ii atrag, dar sunt pe drumul cel bun, ma vindec curand.

Cateva idei de a scapa de tentatii:

  1. Citisem pe cateva bloguri de profil, acum imi aminteste de Economism cum ca pe langa lista de cumparaturi au voi sa se abata de la cumparaturi cu 3-4 produse, ceea ce e o excelenta idee, pentru ca uneori chiar ai nevoie de o limita pentru a face fata tentatiilor.
  2. La mine functioneaza foarte bine cumparaturile lunare in care cumparc tot ce se poate  postra pe atata timp proaspat, iar in rest cand merg de exemplu sa cumpar paine, iaurt, fructe nu mai cumpar altceva, pt ca ma duc la magazine mici, chiar daca usor mai scumpe, unde spun vanzatoarei ce am nevoie si ma serveste, saudaca merg la autoserviri imi limitez timpul la cateva minutele si ma duc direct la raioanele care ma intereseaza aleg doar ce am nevoie fara a ma mai uita la altceva.
  3. Studiez pliantele reclame, aleg ce am nevoie sau imi doresc si ma duc la cumparaturi doar a doua zi, asa unele impulsuri se mai domolesc.
  4. Fiecare lucru care vreau sa il iau intreb daca am acasa unul similar care e la fel de bun sau daca am unul similar si nu il folosesc … de ce? pentru ca deseori mi s-a intamplat sa cumpar si sa nu il folosesc sau sa il folosesc tot cel vechi.
  5. Ma gandesc daca imi este cu adevarat necesar sau e doar un moft. Nu zic ca nu imi fac si mofturile, dar mai ales in anumite perioade a anului sau cand avem planuri mari care necesita bugete semnificative sar peste mofturi si merg doar pe cele care reprezinta o necesitate. 

Nu stiu cat de folositoare pot fi aceste idei altora, dar mie imi prind bine si mai ales bugetului familiei!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Read previous post:
Supa de pui concentrata la congelator, colacul de salvare

Sunt zile cand nu am timp sa gatesc, pent astfel de zile mereu amla congelator macar 1-2 porti de ciorba...

Close