Ce mâncăm de Crăciun?
Se apropie cu pași repezi Crăciunul. Nu mai e ce a fost … a rămas partea comercială a sărbătorii ca la multe alte sărbători … cadourile și mesele îmbelșugate.
Dar pentru că de mâncat tot trebuie să mâncăm asta nu o putem omite … așa apare dilema anuală a gospodinei ”Ce să mai gătesc de Crăciun?”
MASA DE CRĂCIUN ÎN ANUL 1937
În una din casele bogaților vremii dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur masa de Crăciun bogată și variată a fost schițată într-un vechi ” carnet de bal ” lista pentru masa de Crăciun, anul 1937.
Detaliile le puteți citi pe blogul lui Ion Coja și e interesant de citit. Cuprinde atât meniul propriu zis cât și modul de servire și desfășurarea mesei cu obiceiurile ei.
MASA DE CRĂCIUN ÎN CASA DE TĂRANI DIN ARDEAL
Pentru că bunica mea (93 de ani) a fost în grija mea pentru câteva zile, am profitat cât m-au lăsat două păpușele, să mai îmi povestească amintiri din copilăria și tinerețea ei. Cu ocazia asta subiectul a fost masa de Crăciun.
Sigur nu e greu de ghicit cam ce cuprindea, noi ca popor fiind mai tradiționali și mai conservatori, dar vă scriu totuși ce găteau pentru Crăciun și câteva tradiții de Crăciun.
Pentru că se ţinea tot postul, inclusiv duminicile, se mânca mult în seară de ajun: jumări, cârnaţ, caltaboş şi sângerete, făcute la cuptor. Se serveau cu varză acră. Mai erau nelipsitele sarmale cu varză acră şi mămăligă alături de smântână. Sarmalele pe jumătate fierte se puneau la cald între paturi şi dricare(dune) mari şi grele de pene. Aşa se păstrau perfecte, calde pentru ziua de Crăciun când se serveau direct de acolo. Toată casă mirosea îmbietor. Cozonacul şi vinul erau nelipsite şi ele. În dimineaţă de Crăciun se făcea supă care completa meniul. Colindele răsunau din ajun în tot satul şi nu era casă necolindată. Copiii primeau, în desăgile lor frumos cusute, mere şi nuci şi se înfruptau din cozonacii cu mac sau nucă.
CE SE GĂTEȘTE ÎN 2015 DE CRĂCIUN:
ÎN SATELE DIN ROMÂNIA
Pe lângă jumări, cârnaţi, caltaboş, sângerete, sarmale, supă în ultimi ani se mai pregătesc tobă, şniţele, chifteluţe, costiţe la cuptor. Pe carnea şi legumele din supă se face salată de boeuf. La capitolul prăjituri pe lângă cozonac se mai fac: porlos cu mere/brânză, prăjitură fanta, salam de biscuiţi. Murăturile au şi ele loc de onoare pe mesele de Crăciun.
ÎN ORAȘELE DIN ROMÂNIA
Meniul de la sate este completat de:
– diferite salate: de vinete, ciuperci, ţelină;
– aperitive precum: cordon bleu, şniţel rulat/umplut, rulade de carne cu diferite umpluturi (ou, cârnat, măsline, legume),diferite checuri aperitiv, doboş de şuncă presată cu caşcaval, bulete de caşcaval, biluţe de cas cu diferite arome
– pateu de ficat făcut în casă, pastă de brânză
– friptură de porc, de curcan
La partea de prăjituri varietatea e şi mai mare: mai cremoase, mai seci, cu blat, cu foi, tip chec, brioşe, e plin google de idei
CE GĂTESC EU PENTRU ACEST CRĂCIUN
Cârnat, caltaboş, sângerete, costiţe, friptură de porc la cuptor
Tobă, jumări
Şniţele simple/ Şniţele rulate cu morcov fiert şi castravete murat
Chiftele
Vinete cu maioneză
Salată de ţelină
Salată de cartofi
Biluţe de cas cu patranjel / boia de ardei / susan
Supă de pui cu găluşte
Salată de boeuf
Sarmale
Dulciuri:
Prăjitură deşteaptă: Oscilez între a Jamilei,cu vanilie sau a Adrianei, cu ciocolată
Prăjitură tăvălită care are cocos deasupra şi pare ninsă
Rulada cu gem a Jamilei
Chec cu fructe uscate
Rulada ochi de elefant
IDEI PENTRU MASA DE CRĂCIUN 2015
Sper că ați găsit câteva idei interesante pentru meniul acestui Crăciun. Dacă ți s-a părut interesant și util articolul nu uita să îl share-uiești si prietenilor tăi.
Înainte de toate nu uitaţi de cumpătare … în toate …
POFTĂ BUNĂ ŞI CRĂCIUN FERICIT!
UPDATE: Am adăugat la dulciuri câteva fursecuri şi un panettone (am pus link-urilemai sus) şi am făcut lista de ingrediente.
O adaug în speranţa că vă va fi de folos. Din albuşurile care nu le voi folosii voi face fursecuri cu nucă de cocoş aşa cum am scris în articolul Idei pentru a economisii in bucatarie
fursecuri cu stafide | fursecuri cu susan | Prajitura desteapta cu ciocolatta | baigli | chec fructe uscate | ochi de elefant | rulada cu dulceata | prajitura tavalita | panettone | TOTAL | |
faina | 140 | 200 | 120 | 500 | 150 | 140 | 350 | 400 | 2000 | |
unt | 100 | 125 | 110 | 200 | 200 | 200 | 80 | 1015 | ||
zahar pudra | 100 | 90 | 150 | 210 | 125 | 40 | 715 | |||
stafide | 100 | 140 | 240 | |||||||
esenta de vanilie | 1 | 1 lgt extract | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 pastaie | 7 | ||
oua | 2 | 1 | 4 | 1 | 2 | 4 | 3 | 17 | ||
galbenus | 2 | 1 | 4 | 7 | ||||||
amidon de porumb | 80 | 80 | ||||||||
praf de copt | 1 lgt | 0.5 lgt | 10 | 10 | ||||||
crema tartinabila | 100 | 100 | ||||||||
susan | 100 | 100 | ||||||||
cafea solubila | 1 lgt | 0 | ||||||||
lapte | 1 lg | 600 | 350 | 200 | 500 | 180 | 1830 | |||
cacao | 45 | 65 | 110 | |||||||
drojdie proaspata | 10 | 25 | 35 | |||||||
Coaja de lamaie | 3 | 1 | 4 | |||||||
nuca macinata | 250 | 350 | 600 | |||||||
Fructe si nuci uscate | 150 | 150 | ||||||||
zahar brun | 180 | 150 | 60 | 200 | 80 | 670 | ||||
biscuiti | 400 | 400 | ||||||||
nuca de cocos | 100 | 200 | 300 | |||||||
banane | 2 | 2 | ||||||||
gem | 200 | 200 | ||||||||
ciocolata amaruie | 200 | 100 | 300 |
Leave a Reply